Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ščerbatihs zoodārzā svērs Galapagu bruņurupucienes

Piektdien vienos dienā Rīgas Zooloģiskajā dārzā tiks svērti Galapagu bruņurupuči. Kā informē zoodārza pārstāvji, “galvenie notikuma dalībnieki, protams, nemainīgi ir rupučmeitenes Nr.32 un Nr.14.” Bruņurupuču svēršanu tradicionāli vadīs spēkavīrs Raimonds Bergmanis, bet dzīvniekus cels, nesīs un svērs Eiropas čempions un olimpiskais medaļnieks svarcelšanā Viktors Ščerbatihs.

Galapagu milzu bruņurupuči sver 100-110 kg katrs. Rīgas zoodārzā spēkavīri bruņurupučus svērs jau devīto reizi. Dižrāpuļus līdz šim ir svēruši arī spēkavīri Agris Kazeļņiks, Raivis Vidzis un Židrūns Savickis. 2006. gadā šajā pasākumā piedalījās pat visi 12 pasaules spēkavīru sacensību dalībnieki.

Zoodārza darbinieki prognozē, ka V.Ščerbatiham nāksies nopietni pastrādāt, jo bruņrupuču svēršanā neder ne stangas raušanas, ne arī grūšanas tehniskās iemaņas.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. Tie pārtiek no dažādas augu barības. Tēviņi sasniedz 225 kg svaru (rekords – 270 kg), mātītes – 100 – 150 kg. Iespējamais mūža ilgums – 150 vai vairāk gadu. No atsevišķas salas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām četras jau ir pilnībā izzudušas. Kopumā pasaulē saglabājušies aptuveni 10 000 – 15 000 Galapagu bruņrupuču.

Rīgas Zooloģiskajā  dārzā šobrīd mīt divas Galapagu bruņrupucienes, kuras 1995.gada decembrī, divu un trīs gadu vecumā saņēma kā dāvanu no Čikāgas zoodārza. Bruņrupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var ievērojami svārstīties, tātad svēršanas rezultāti neesot iepriekš prognozējumi.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas