Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Šlesers īsu brīdi pārraudzījis visus pašvaldības uzņēmumus

Rīgas domes vadības drīz pēc vēlēšanām paustais, ka vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) pelnīs, savukārt mērs Nils Ušakovs (SC) — tērēs, tika realizēts, nododot pārraudzību pār visiem pašvaldības īpašumā esošajiem uzņēmumiem A.Šleseram. Tas izriet no N.Ušakova parakstītas pilnvaras, kuras kopija nonākusi Dienas rīcībā. Taču divas nedēļas vēlāk šis dokuments atsaukts, un kopš jūlija beigām atbildība par kapitālsabiedrībām sadalīta vienlīdzīgi starp mēru un vicemēru.

"Sākotnēji pieņemtais lēmums tika mainīts tieši tāpēc, ka uzņēmumu ir daudz un viens cilvēks nespēj pārstāvēt pašvaldību visos," skaidro N.Ušakova preses sekretāre Anna Kononova. Domes priekšsēdētājs, kuram kapitāla daļu turētāja tiesības pienākas ar likumu, tās bija piešķīris savam vietniekam, jo N.Ušakovam ir liels darāmo darbu apjoms, lēmumu pamato viņa pārstāve.

Sapulces apmeklē

Tagad pārraudzība pār 44 Rīgas pašvaldībai pilnībā piederošiem uzņēmumiem un astoņām privātām kapitālsabiedrībām, kurās pilsēta ir īpašniece atsevišķām daļām vai akcijām, noteikta atbilstoši atbildības sfērām: tie uzņēmumi, kas pamatā atbilst apvienības Saskaņas centrs vadīto komiteju darba specifikai, ir N.Ušakova pārziņā, tie, kas LPP/LC, — A.Šlesera. Starp lielākajiem uzņēmumiem, kuros kapitāla daļu turētāja tiesības saglabājis vicemērs, ir Rīgas ūdens, Rīgas nami, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, Rīgas Centrāltirgus, Rīgas meži, Rīgas pilsētbūvnieks, Rīgas siltums, Getliņi EKO, kā arī 15 namu apsaimniekošanas uzņēmumi. Savukārt mēra pārziņā ir tādas kapitālsabiedrības kā Rīgas satiksme, RSK apdrošināšana, Transporta infrastruktūras attīstība, Lucavsalas attīstība, Ceļu pārvalde, viesnīcas Hotel de Rome apsaimniekotājs Reho, Rīgas 1.slimnīca, Rīgas 2.slimnīca, visas poliklīnikas un veselības centri.

A.Kononova stāsta, ka kapitāldaļu turētāja pienākumos ietilpst dalībnieku vai akcionāru sapulču sasaukšana un pašvaldības pārstāvēšana tajās. Ar to gan mērs, gan vicemērs pašlaik tiekot galā, viņa uzsver.

Trešdienas pēcpusdienā, kad mēra birojs pēc divu dienu taujāšanas beidzot sniedza skaidrojumu par minētajām izmaiņām, A.Šlesera viedokli vairs iegūt neizdevās, jo viņš bija aizņemts un nebija sasniedzams, sacīja vicemēra padomnieks Ģirts Dripe.

Daļa — izpilddirektoram

Ja pašvaldība ir uzņēmuma īpašnieks, tad likums atļauj domes priekšsēdētājam pilnvarot savu vietnieku būt par kapitāla daļu turētāja pārstāvi sapulcēs. Iepriekšējā Rīgas domes sasaukumā kapitāldaļu turētāja pienākumi bija sadalīti starp četriem deputātiem — mēru un trijiem viņa vietniekiem. Līdz šā gada pavasarim pašvaldības uzņēmumus uzraudzīja arī padomes, kuras tagad saglabājušās tikai privātās kapitālsabiedrībās ar pašvaldības daļu. Tādas Rīgā ir piecas — Getliņi EKO, Rīgas siltums, Rīgas luksofors, Ceļu pārvalde un Reho.

Lai atslogotu domes priekšsēdētāja un viņa vietnieka darbu, kā arī nodrošinātu efektīvāku kapitāla daļu pārvaldīšanu, Rīgas pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumus jeb namu pārvaldes dome turpmāk paredzējusi nodot pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) pārziņā. Pagājušajā nedēļā šādu iespēju akceptēja Pilsētas īpašuma komitejas deputāti. Ja lēmumprojektu apstiprinās arī Rīgas dome, tad 15 namu pārvaldes, kuras pašlaik ir

A.Šlesera pārraudzībā, tiks nodotas viņa partijas biedram. Pilsētas izpilddirektoru plānots iecelt arī par kapitāla daļu turētāju pašvaldības komunālo pakalpojumu uzņēmumā Stūre.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas