Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Streika kārts aizvien galdā

Šorīt pie Saeimas pulcējušies aptuveni 2000 izglītības darbinieku, vienojoties prasībā par iepriekš apstiprinātā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika pildīšanu tam paredzētajos termiņos. Jau neilgi pēc piketa sākuma bija sapulcējies liels skaits - aptuveni tūkstotis - pedagogu, novēroja Diena, bet pēc pārdesmit minūtēm piketētāju skaits bija dubultojies. Pēc pedagogu pārstāvju tikšanās ar valdības amatpersonām tapa zināms, ka aizvien nav izslēgts arī streika scenārijs.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) organizētajā protesta akcijā piedalās pedagogi no visas Latvijas, par ko liecina arī viņu līdzpaņemtie plakāti ar pārstāvēto izglītības iestāžu vai pašvaldību nosaukumiem.

Diena novēroja, ka dalībniekiem līdzi ir zili baloni ar uzrakstu "750 eiro", kas ir minimālais likmes apmērs, kuru par slodzi pedagogiem pieprasījusi LIZDA. Skolotājiem pie drēbēm piespraustas saspraudes ar uzrakstu "Atbalstu LIZDA prasības". Sanākušajiem ir arī vairāki plakāti. 

Virkne protestējošo rokās esošo plakātu vēsta par to, ka šī rīta akcija ir kā "klusums pirms vētras", tādējādi norādot uz iespējamu pedagogu streiku, ja netiks pildīts grafiks. Protesta akcijā netiek izmantoti saukļi, tās dalībnieki neizkliedz dažādus aicinājumus.

Uz plakātiem rakstīts arī aicinājums deputātiem ievērot pašu pieņemtos likumus, vienlaikus uzsverot, ka valstī nedrīkst veidoties situācija, ka kādi likumi tiek pildīti, bet kādi - ne.

Protesta sākumā pie akcijas dalībniekiem bija devies arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Ejot cauru pedagogu pūlim, viņš vairākkārt apstājās, lai uzrunātu un uzklausītu protestējošos izglītības darbiniekus. Dienas žurnāliste Baiba Krastiņa ziņo, ka Kariņš pedagogiem klātienē paudis to pašu, ko šorīt intervijā Latvijas Televīzijā, proti, ka visbūtiskākais ir sakārtot sistēmu, jo izglītībai atvēlētā nauda pašlaik tiek izlietota ļoti neefektīvi.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga jau iepriekš skaidroja, ka valdības nostāja, nepildot iepriekš apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, spiedusi skolotājus doties ielās.

Pēc valdības un parlamenta pārstāvju tikšanās ar pedagogu pārstāvjiem LIZDA vadītāja Inga Vanaga norādīja, ka "abas puses sadarbosies, tomēr streika iespējamība vēl nav izslēgta". 

Valdības pārstāvji informēja, ka 1,7 miljoni eiro no nepieciešamajiem 9,3 miljoniem eiro atrasti, pie pārējo atrašanas jāstrādā kopīgiem spēkiem. Pēc Vanagas teiktā, skolu optimizācija nedošot vajadzīgo trūkstošo summu. Arodbiedrības padome nākamās nedēļas sēdē spriedīs par valdības piedāvātajiem risinājumiem. Paralēli tiks lemts arī par streiku.

(papildināts ar informāciju par iespējamo streiku)

Top komentāri

tādi esam
t
Budžeta nauda izglītībai pazūd kā caurā mucā. neviens īsti nezin, cik skolotāji saņem, cik ir šo mazo skolu, kur skolotāju vairāk kā skolēnu. Šogad skolotāju skaits par vairākiem simtiem palielinājies, kaut skolēnu - samazinājies.
solon
s
Aizgājušie sasolīja, saņēma brangas kompensācijas par aiziešanu un uzredzēšanos - tagad cer uz siltu vietu pie Briseles kāposta bļodas ... Bet atnākušie, kā ierasts pēc tradīcijas, nomaina pēcvēlēšanu kažoku un turpina iesākto baudot totālo bezatbildību. Domāju, ka šeit kko mainīt var vairs tikai nevis piketi bet gan visu aptveroši streiki.
Lucite Tenisone
L
Kapec saja piketa nav pievienojusies Latvijas pensionari, kuri nikst nabadziba, slimibas, bezobaini un pusbada ar nabadzibas pensijam 300-400 eiro/menesi par muza darbu ar darba stazu 30, 40, 50...gadi? Ka tas var but, ka Latvijas prezidenti par sliktu,, loti sliktu 4 vai 8 gadu niksanu Rigas pili, valsts izlaupisanu un latviesu tautas apzagsanu sanem 3000 eiro/menesi lielas pensijas+ vel lielakas privlegijas, bet Latvijas pensionari par godigu darbu sanem 10 reizes mazakas pensijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas