Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tiesa piespriež nosacītu brīvības atņemšanu par cilvēka sabraukšanu ar zirga pajūgu filmēšanas laikā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku aptuveni 28 gadus vecajam Ruslanam Burmistram, kurš tika apsūdzēts par 67 gadus veca vīrieša sabraukšanu ar zirga pajūgu Vērmanes dārzā pilnmetrāžas filmas "Mazie laupītāji" uzņemšanas laikā.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis, tiesa apsūdzētajam arī uzlikusi par pienākumu periodiski reģistrēties Valsts probācijas dienestā un piedalīties tā organizētajās probācijas programmās. Tāpat no apsūdzētā par labu bojā gājušā vīrieša meitai nolemts piedzīt 5000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju.

Pilns spriedums lietā būs pieejams no 28.janvāra, bet pēc tam desmit dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, zirga pajūga vadītājs Burmistrs tika apsūdzēts par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, pirmstiesas izmeklēšanas laikā lietas izmeklētājiem bijusi gara sarakste ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, lai skaidrotu, vai kučiera pastrādātais ir uzskatāms par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Ņemot vērā, ka traģiskie notikumi risinājušies parkā, norobežotā teritorijā uz gājēju celiņa, konstatēts, ka tas tomēr nebūtu uzskatāms par ceļu satiksmes negadījumu. Tostarp apsūdzībā klāstīts, ka Burmistrs, būdams atbildīgais par pajūga kustību, nav izvēlējies pareizu zirga ātrumu.

Policijā pat vienu brīdi bija doma šo kriminālprocesu izbeigt, tomēr tas tika nosūtīts uz prokuratūru.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, 1982.gadā dzimušais Burmistrs jau agrāk neskaitāmas reizes nonācis tiesībsargājošo institūciju redzeslokā. Pārsvarā viņš nodarbojies ar dažādām zādzībām.

2002.gada 25.martā Cēsu rajona tiesa Burmistram par viņam uzticētas automašīnas "VW Passat" piesavināšanos piesprieda nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu, nosakot gadu ilgu pārbaudes laiku, taču šajā pārbaudes laikā jaunietis izdarīja mobilā tālruņa zādzību, par kuru viņš tika notiesāts tā paša gada 31.oktobrī. Kā aģentūra LETA uzzināja Cēsu rajona tiesā, Burmistram, nosakot sodu par telefona zādzību, tika pievienots arī iepriekš neizciestais sods par automašīnas piesavināšanos, kā galīgo sodu nosakot reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem.

Pēc tam, 2002.gada 9.decembrī, Burmistrs tika notiesāts arī Valkas rajona tiesā. Tur viņu tiesāja par degvielas, automagnetolu un dažādu citu mantu zādzībām no automašīnām. Valkas rajona tiesa, daļēji pieskaitot Cēsu rajona tiesas piemēroto sodu, jaunietim piesprieda brīvības atņemšanu uz divarpus gadiem un mantas konfiskāciju. Šis spriedums gan tika pārsūdzēts, bet 2003.gada 6.jūnijā tas, palicis negrozīts, stājās spēkā, aģentūra LETA noskaidroja Valkas rajona tiesā.

Pērn jūnija sākumā attiecībā pret Burmistru stājās spēkā Limbažu rajona tiesas notiesājošs spriedums, saskaņā ar kuru jaunietis atzīts par vainīgu automašīnas un mobilā telefona zādzībā, kā arī kādas citas automašīnas zādzības mēģinājumā. Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, par to Burmistram piespriests astoņu mēnešu cietumsods bez mantas konfiskācijas. Lietas materiāli liecina, ka viņš noziegumus pastrādājis kopā ar kādu nepilngadīgo, atrazdamies alkohola reibumā.

Limbažu rajona tiesā izskatītais zādzības kriminālprocess ticis sadalīts divās tiesvedībās, jo Burmistrs nav bijis atrodams, tādēļ viņa drošības līdzeklis grozīts uz apcietinājumu un jau 2009.gada 25.aprīlī jaunietis nonācis cietumā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā izskatāmajā krimināllietā Burmistrs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 123.panta 1.daļas par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības. Likumā par šādu noziedzīgu nodarījumu paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, arests vai ar piespiedu darbs.

LETA jau ziņoja, ka negadījums Vērmanes dārzā notika 2008.gada 7.augustā, bet jau nākamajā dienā - 8.augustā - cietušais vīrietis no gūtajām traumām slimnīcā mira. Policija noskaidrojusi, ka kučieris nebija lietojis alkoholiskos dzērienus. Pajūga vadītājs pēc negadījuma bijis šokā.

2008.gada 7.augustā Rīgā, Vērmanes dārzā, pilnmetrāžas filmas "Mazie laupītāji" uzņemšanā iesaistīts zirgs ar zirga ratiem pārbrauca pāri vīrietim. Kā pavēstīja aculiecinieki, zirgs uzskrējis virsū garām ejošajam cilvēkam, kurš pakļuvis zem pajūga. Trieciens esot bijis ļoti spēcīgs.

Pajūga vadītājs aģentūrai LETA uzreiz pēc negadījuma stāstīja, ka, braucot lejā pa slīpu virsmu, viņš ievērojis cilvēku gados, uzsaucis viņam, lai dod ceļu, un vīrietis pagājis malā, bet tad pēkšņi viņš pavirzījies atpakaļ, zirgs uzskrējis viņam virsū un pajūgs pārbraucis pāri gājējam.

Pajūgs filmēšanas vajadzībām īrēts no firmas "Straujais strēlnieks". Uzņēmumā aģentūrai LETA norādīja, ka "šādiem gadījumiem ir paredzēta apdrošināšana".

Negadījums noticis ārpus filmēšanas laukuma. Kā toreiz stāstīja filmu studijas "F.O.R.M.A" pārstāve Iveta Daine, filmēšanā iesaistītais pajūgs pārvietojies uz citu vietu un tad arī noticis nepatīkamais negadījums.

Par cietušo šajā kriminālprocesā tika atzīta ar pajūgu notriektā vīrieša - 1941.gadā dzimušā Pētera Rodes - meita Signe Bule. Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja cietušās advokāte Agrita Bule, no apsūdzētā Burmistra tika pieprasīta morālā kaitējuma kompensācija 10 000 latu apmērā. Kompensācija prasīta "principa pēc". Par materiālo zaudējumu segšanu vajadzētu parūpēties apdrošinātāju kompānijai, jo zirgu ar pajūgu un kučieri filmu studija esot nomājusi no SIA "Straujais strēlnieks", kura savukārt šo pakalpojumu bija apdrošinājusi AAS "Balta".

Kā iepriekš pastāstīja advokāte Bule, apdrošināšanas kompānijas pārstāvjiem neesot izdevies sazināties ar SIA "Straujais strēlnieks", lai varētu risināt izveidojušos situāciju un lemt par atlīdzības izmaksāšanu saistībā ar traģisko negadījumu Vērmanes dārzā.

Kā ziņots, 2008.gadā pēc kadra uzņemšanas, kurā piedalījās zirga pajūgs, tā vadītājam bija jāveic manevrs cauri Vērmanes dārzam, lai nokļūtu atpakaļ filmēšanas laukumā. Šī manevra laikā arī notika negadījums. Negadījuma vieta bija labi pārredzama, novēroja LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas