Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziemeļbriedēns Rīgas zoodārzā miris apmeklētāju neapdomības dēļ

Rīgas Zooloģiskajā dārzā bojā gājis viens no tā iemītniekiem - ziemeļbriedis Merkūrijs. Vetārsti secinājuši, ka briedēna mokpilnajā nāvē vainojama apmeklētāju neapdomība un klaja zooloģiskā dārza noteikumu pārkāpšana - tie aplokā metuši našķus, kas briežiem nav piemēroti uzturā, turklāt ja pieaugušam dzīvniekam tie veselību sabojā pakāpeniski, tad dzīvnieku mazuļiem neatgriezeniskas sekas veselībai iestājas daudz straujāk.

"Šorīt ilgi stāvēju pie zoodārza ziemeļbriežu aploka. Manī no garu skropstu ieloka vērās apbrīnojami lielu un tumšu acu pāris. Viens solis aiz barjeras, un varētu noglāstīt samtaino, mīksto briežumātes Kalmes purniņu... Pirms dažām dienām viņai nomira nepilnus trīs mēnešus vecs mazulis. Nomira ilgās mokās uz vetārstu operāciju galda. Nu jau briežumāte savu dēlu Merkūriju vairs nemeklē un neklīst noliektu galvu pa aploka attālākajiem nostūriem, klusi īdēdama, kā to darīja pāris dienas pēc tam, kad telēns no rīta pēkšņi saguma aploka vidū un tika aiznests uz veterināro ambulanci," ierakstā Rīgas zooloģiskā dārza Facebook kontā raksta valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka.

Viņš informē, ka vetārsti nepārprotami secinājuši ziemeļbrieža bojāejas cēloņus - vainojami apmeklētāju sniegtie cienasti.

"No vienas puses, varu saprast tos vecākus, kas vedina savus bērnus padalīties ar dzīvniekiem savu kārumu notiesāšanā. Dzīvnieciņš droši vien badā... barjera tik zema... dzīvžogs vēl nav sazēlis neizbrienamā šķērslī... un gan jau tie rododendri neiznīks, ja tiem pārbridīs pāri sīku kājiņu pāris... No otras puses man žēl to bērnu, kuriem vecāki māca, ka žogs nav žogs, ja tam iespējams tikt pāri. Varbūt viņiem māca arī to, ka iela jāšķērso tieši pie sarkanās gaismas... Man žēl to jauno meiteņu, kuru rokās viņu aprūpētais ziemeļbriedēns nomira! Viņas nedrīkstēs ienīst zoodārza apmeklētājus, jo tāds ir viņu darbs un nevienam uz pieres nav rakstīts, vai tas labestības sērgas pārņemts dzīvnieku piebarotājs, vai saprātīgs zoodārza un dzīvnieku draugs. Man žēl arī to gandrīz 30 gadu, kurus esmu pavadījis zoodārzā un nerimstoši aicinājis apmeklētājus nekāpt pāri žogiem un nebarot dzīvniekus, kuriem lielākā problēma ir aptaukošanās, nevis barības trūkums!" ievērot zoodārza noteikumus apmeklējuma laikā aicina Līdaka.

Viņš novērojis, kā vēl šajā nedēļas nogalē ģimene pārkāpusi barjeru un ziemeļbriežus baroja ar kartupeļu salmiņiem, kaut blakus trīs valodās bijis liels uzraksts "Lūdzam nebarot". 

Līdaka norāda, ka nevēlētos pie katra dzīvnieka mītnes celt žogus nepārkāpjamā augstumā, padarot "zoodārzu par dzīvnieku un cilvēku cietumu, [..] jo zoodārza misija ir saglabāt un vairot savvaļā izzūdošas dzīvnieku sugas (tostarp meža ziemeļbriežus), kā arī izglītot cilvēkus par pasaules dabas daudzveidību. Un to izdarīt cietumā nav iespējams."

Zoodārza vadītājs mudina "labestības sērgas apmātos" cilvēkus nenākt uz zoodārzu, ja tie nespēj ievērot noteikumus.

Top komentāri

ļuļa
ļ
ne jau tikai zvērudārzā ir šī problēma. visādi kretīni iedomājas, ka ja zirgi ganās ceļmalā, noteikti ir pie viņiem jālien, un kas sliktākais, ka jābaro viņi ar baltmaizi. mīkstu baltmaizi zirgam dot vispār nedrīkst, tas var izraisīt kolikas un zirga nāvi, bet pamēģini tiem debīliķiem kaut ko pateikt, vēl bruks zirgu īpašniekam ar kulakiem virsū. man šito daudzi zirdzenieki ir stāstījuši. žēl, ka cilvēku patmīlība izlikties labiņiem ir lielāka par vēlmi saglabāt dzīvnieka veselību un dzīvību. nabaga briedēns ir tipisks šādas patmīlības, apvienotas ar stulbumu, upuris :(
Anna
A
Vajag ieviest sodus par dzīvnieku barošanu pēc šī gadījuma. 50 eiro. Vairs negribēsies.
nnnn
n
Precizēšu virsrakstu - apmeklētāju stulbuma dēļ
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas