Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Fontes pārstāve nav ieteikusi virzīt Tjarvi uz LTV valdi

Personāla atlases kompānija Fontes vadītāja Inese Kamarūte intervijā Sandrim Točam.

Vai LTV jaunās valdes izvēles procesā jūs nejūtaties iesaistīti politiskajās spēlēs?

Nē, es droši varu apgalvot, ka es nejūtos iesaistīta politiskajās spēlēs. Ja es justu, ka tā ir politika, es pilnīgi noteikti atteiktos no šī konkursa. Jo man šajā tirgū ir jāstrādā vēl ilgus gadus. Un reputāciju ar politisko pieskaņu es noteikti savam uzņēmumam negribētu.

Vai personāla atlases kompānija Fontes izvirzīja visus tos kandidātus, kas, iespējams, ir tikuši konkursa otrajā kārtā un kuru uzvārdi jau ir izskanējuši publiski?

Pēc pirmā atlases posma, kas bija CV un motivācijas vēstuļu izvērtēšana, kopā ar NEPLP intervējām visus pieteikušos kandidātus. Tālāk notika diskusija, kurus kandidātus virzīt tā saucamajam devītniekam. Mums ar NEPLP viedokļi sakrita par septiņdesmit, astoņdesmit procentiem.

Vai ir kāds kandidāts, kuru jūs neieteicāt?

Es neieteicu virzīt Rolandu Tjarves kungu turpmākai izskatīšanai kādā no valdes amatiem.

Bet viņš tālāk tiek virzīts? Kā šis process notiek?

Šobrīd konfidencialitātes dēļ es nevaru apstiprināt šos deviņus cilvēkus. Šo «devītnieku» jūs ieraudzīsiet pirmdien. Es vēlreiz gribu uzsvērt, ka Fontes nevirzīja Tjarves kungu.

Sanāk, ka ir LTV valdes locekļu kandidāti, kurus ir izvēlējusies personāla atlases kompānija, un ir kandidāti, kas parādījušies no citurienes?

Nē, tā es apgalvot nevarētu. Sadarbībā ar NEPLP intervējām pilnīgi visus kandidātus, kā rezultātā ieteicām tos, kas visprecīzāk atbilda prasībām, NEPLP pieņēma gala lēmumu. Kā es jau minēju, mūsu viedokļi lielā mērā sakrita, lai gan bija arī kandidāti, kurus nevarējām ieteikt objektīvu iemeslu dēļ. Tas bija vairāk saistīts ar kandidātu vadības prasmēm un reputācijas jautājumiem.

Sakiet, vai optimālāks risinājums nav darīt otrādi. Respektīvi, kad kandidātus primāri atrod personāla atlases kompānija un tikai tad vērtē tos profesionāli un politiski?

Es varētu teikt, ka atlases procesā nekas nav balts un melns. Atlases process vienmēr notiek ciešā sadarbībā ar klientu. Jā, Fontes vai kāda cita personāla atlases kompānija var no savas puses piedāvāt kandidātus, bet tomēr gala lēmums ir jāpieņem pasūtītājam vai klientam. Mans uzdevums ir ar argumentiem apliecināt katra kandidāta stiprās puses un iespējamos riskus. Taču gala rezultātā lēmumu tomēr pieņem klients.

Sakiet, kā tas praksē notiek biežāk - vai kandidātus uz vakantajām vietām piedāvā personāla atlases firma, vai tos atrod pats klients un tad jūs tos palīdzat izvērtēt?

Atlases process var atšķirties atbilstoši situācijai. Šeit mēs darbojāmies arī kandidātu atlasē - pēc līdzīgas shēmas, kā mēs strādājam ar privāto sektoru. Lai gan jāatzīmē, ka termiņi bija samērā saspringti. Parasti kandidātu piesaistīšanai vienam šādam amatam veic tirgus izpēti, tas nozīmē, ka uzņēmumu un kandidātu identificēšanai, viņu apzvanīšanai un intervēšanai jāvelta četras piecas nedēļas. Šajā gadījumā bija trīs amata pozīcijas un mums bija apmēram mēnesis, lai gan palīdzēja tas, ka mediju tirgus ir pietiekami šaurs. Trijās nedēļās izveidojām sarakstu ar 200 cilvēkiem, nointervējām 124. Kopumā apmēram puse no tiem, kas pieteicās konkursā, bija uzrunātie kandidāti. Tad NEPLP izvēlējās šo «devītnieku», pēc tam mēs veicām kandidātu padziļinātu vērtēšanu. Respektīvi, šajā posmā ir ļoti svarīgi izvērtēt kandidātu vadības prasmes, īpaši, ja runa ir par augsta līmeņa vadības pozīcijām. Tiek apkopotas atsauksmes no visām darbavietām, kur kandidāti ir bijuši iesaistīti. Kandidāta reputācija tiek noskaidrota gan no iepriekšējiem vadītājiem vai uzņēmuma īpašniekiem, gan arī no padotajiem darbiniekiem, kolēģiem un sadarbības partneriem, lai izslēgtu jebkādas subjektīvas vērtēšanas iespējas. Atlases procesā sapratām, ka papildus kandidātiem ir jāprezentē savs redzējums par sabiedrisko mediju, kurā klāt būs arī Igaunijas sabiedriskā medija vadītājs Margus Allikmā.

Kādas būs tās izšķirošās īpašības cilvēkiem, kuriem būs jāieņem amati Latvijas Televīzijas vadībā?

Tiek meklēti kandidāti trīs amatiem Latvijas Televīzijas vadībā - valdes priekšsēdētājs, valdes loceklis ar atbildību par programmu attīstības jautājumiem un valdes loceklis ar atbildību par finanšu un tehnoloģiju jautājumiem. Kopējais princips - šiem cilvēkiem ir jāpiemīt zināmai misijas apziņai un jābūt nopietnai vadības praksei. Pamata prasības ir no pieciem līdz septiņiem gadiem vadošā amatā, vēlams ar medijiem saistītās nozarēs. Tāpat cilvēkiem, lai pretendētu uz šo amatu, ir jābūt pārmaiņu vadības pieredzei un labai reputācijai. Televīzijā ir jāveic pietiekami nopietnas pārmaiņas, apvienošanas rezultātā tiks izveidots sabiedriskais medijs. Televīzijai ir jāatgūst tas tēls, kas tai bija pirms vairākiem gadiem. Pašlaik ļoti aktuāls jautājums ir Latvijas Televīzijas tēla veidošana, zīmola vērtības celšana. Un ļoti svarīgi ir tam motivēt darbiniekus. Mēs zinām, ka no televīzijas aiziet daudzas atpazīstamas personas. Tāpēc ir ļoti svarīgi spožākos darbiniekus noturēt un motivēt, ko var tikai vadītājs, kas atstāj ļoti stabilu iespaidu.

Kas no Fontes puses ir tie cilvēki, kuri vērtē kandidatūras uz tik nopietnu amatu kā darbs sabiedriskā medija vadībā?

Es esmu projekta vadītāja. Mans pienākums ir intervēt cilvēkus, kas pretendē uz visām trim pozīcijām. Mana pieredze ir septiņpadsmit gadu personāla vadības jomā, Fontes vadu jau vienpadsmit gadu. Pamatā nodarbojos ar augstākā līmeņa vadītāju atlasi, vadības procesiem un auditiem. Vērtēšanā man palīdz divas kolēģes, kas, tāpat kā es, ir vecākās konsultantes - Olga Dzene un Betija Putniņa. Viņas kompānijā darbojas septiņus gadus un ir diplomētas psiholoģes. Kopumā šajā projektā ir iesaistīta visa Fontes atlases un novērtēšanas komanda (septiņi cilvēki). Esam veikuši ļoti augsta līmeņa vadītāju novērtēšanu vadošajās Latvijas bankās, vadības līmeņa personāla atlasi lielās organizācijās, piemēram, Latvenergo, Lattelecom u. c.

Tomēr jau izskan pārmetumi par konkursu. Piemēram, Roberts Putnis pārmet, ka viņš ir izsvītrots no saraksta.

Esmu novērojusi, ka daļa cilvēku, kas pieteicās un nāca uz intervijām, šo konkursu neuztvēra nopietni. Daļa neticēja, ka personāla atlases kompānijai tiks uzticēta nopietna kandidātu izvērtēšana. Runājot par Putņa kungu, saskaņā ar NEPLP informāciju viņa izglītības dokumenti neatbilda Nolikumā minētajām pamata prasībām, un līdz ar to viņa kandidatūra tika noraidīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē