Visas tūrisma aģentūras, viesnīcas un restorāni neizdzīvos, bet izdzīvojušie piedāvās labākas kvalitātes pakalpojumus – tā kovidlaikā prognozēja Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis. Vai tas ir noticis? Šķietami jā, Rīgā ne vienā vien restorānā pat darbdienu vakaros brīvu galdiņu dabūt ir grūti. Cik šāds priekšstats atbilst realitātei, SestDiena jautāja Jenzim, kurš vēl nesen teica, ka nozare atrodas pastāvīgā krīzē un kovids tai nav bijis lielākais drauds.
Vai tu draugiem, kuri gribētu atvērt restorānu, joprojām iesaki labāk pirkt jahtu?
Jā – jahtu vai labu automašīnu, jo ieguldījums ir tikpat liels. Daži draugi mani nav paklausījuši un ir atvēruši restorānus (smaida). Daži no viņiem tos ir veiksmīgi pārdevuši, daži ne tik veiksmīgi. Tādu, kas nācis no citas nozares un veiksmīgi palicis restorānu biznesā, uzreiz nemaz nevaru iedomāties. Redzi, nozares redzamā daļa ir tikai neliels procents no pamatdarbības – darbs virtuvē, personāls, produkti, peļņas un zaudējumu aprēķins, biznesplāns... It kā jau tas bizness šķiet vienkāršs – nopērc lētāk, pagatavo un pārdod dārgāk. Bet, kā jebkurā nozarē, arī šajā ir visādi izaicinājumi. Bet restorānu biznesā un ēdināšanā visi ir eksperti.
Tāpat kā futbolā.
Jā – kā labāk cept un pareizāk vārīt. Teiksim, kosmosa izpētē neviens nenāk ar saviem komentāriem, bet ēduši ir visi, līdz ar to uzskata sevi par ekspertiem.
Tev pašam arī bija restorāns.
Vairāki. 2018. gadā pārdevu savas daļas – pirms kovida, tātad kovidlaiku varēju izbaudīt mierīgāk, Restorānu biedrībā palīdzot citiem restorāniem tikt pie valsts atbalsta. Domāju, mums tā cīņa un sadarbība ar ministrijām izdevās diezgan labi, godīgiem nodokļu maksātājiem atbalsts tajā brīdī bija labs un palīdzēja izdzīvot. Tiem, kuriem bija cita finanšu disciplīna, tik labi negāja.
Kopumā restorāniem šis laiks ir bijis ļoti smags, faktiski sākot no kovidsākuma. Kad jau visi priecājās par kovidierobežojumu izbeigšanos, sākās Krievijas iebrukums Ukrainā. Triecieni nāca viens pēc otra, un daudzi kolēģi saka, ka otrais trieciens ir bijis sāpīgāks nekā pirmais.
Sāpīgāks, jo ilgāks?
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 28. novembra - 4. decembra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

