Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Swedbank: Apstrādes rūpniecībā pērn atgriezusies izaugsme

Pēc diviem gadiem ar izaugsmi tuvu nullei, apstrādes rūpniecība pērn uzrādījusi mērenu pieaugumu un bija viens no ekonomikas izaugsmes virzītājiem. Proti, apstrādes rūpniecība pagājušogad kopumā augusi par 4,1%. Apskatot rūpniecības flagmaņus, kokrūpniecība spējusi noturēt labu izaugsmi jau otro gadu pēc kārtas (6,9% pērn, 7,1% 2014.

gadā). Bet pārtikas produktu ražošana pērn gan ir samazinājusies par 5%, tai skaitā zivju, piena produktu un dzērienu nozarēs -  Krievijas ekonomikas krīzes un eksporta embargo negatīvo ietekmi nav vēl izdevies pilnībā nokompensēt ar noietu citos tirgos. Spožs gads kopumā nav izvērties arī trešajam flagmanim, metāliem un mašīnbūvei (neskaitot datorus, elektriskās un optiskās ierīces, kur piedzīvots krass kāpums) – to iespaidojušas gan vārgā situācija metālu nozarē pasaulē kopumā, gan arī nedienas Liepājas Metalurgā. Pērnā gada izcilnieki, savukārt, bijuši datori, elektroniskās un optiskās ierīces (39,3%), mēbeles (13,9%) un kokapstrāde (6,9%).Kopumā, lai arī apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi pērn atgriezušies pie mērenas izaugsmes, tā gadā kopumā bijusi nevienmērīga un svārstīga – turklāt dinamika ir bijusi mazāk iepriecinoša tieši pēdējos mēnešos (4.ceturksnī apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi samazinājušies par 0,7%). Cerams, ka līdz ar ārējā pieprasījuma pakāpenisko atgūšanos, arī Latvijas ražotāju un eksportētāju sniegums šogad turpinās augt līdzīgi vai pat nedaudz raitāk. Taču šogad netrūks arī izaicinājumu. Strauji augošās algas turpinās radīt spiedienu uz konkurētspēju – tādējādi palielinot vajadzību pēc investīcijām ražīguma celšanā. Krievijas ekonomika recesija un straujš pirktspējas kritums turpināsies arī šogad – negatīvi ietekmējot tos, kas nav spējuši pārorientēties uz citiem noieta tirgiem. Vārgāks, šķiet, būs arī pieprasījums pēc būvmateriāliem samērā negatīvo būvniecības nozares perspektīvu ES fondu lēnās apguves dēļ (tiesa, to vismaz daļēji varētu kompensēt eksports, piemēram, uz Zviedriju – tur būvniecības jautājums aktualizējies saistībā ar neseno straujo bēgļu pieplūdumu). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē