Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Ilustratīvs attēls

AAE ārlietu ministrs, nosodot Al Jazeera, vērsies pie ANO

2017. gada 9. jūlijā AAE valsts ministrs ārlietās, viņa ekselence Dr. Anvars Gargašs (Anwar Gargash), nosūtīja vēstuli ANO Augstajam komisāram cilvēktiesību jautājumos Zeidam Raadam al Huseinam. Ministrs savā vēstulē atsaucās arī uz ANO īpašā referenta jautājumos par uzskatu un vārda brīvības veicināšanu un aizsardzību Deivida Keja 2017. gada 28. jūnijā norādīto paziņojumu par "vairāku valstu valdību pausto prasību, lai Katara slēdz Al Jazeera mediju tīklu", portālam Diena.lv pavēstīja AAE vēstniecības pārstāvji.

AAE ministra vēstulē, kas nosūtīta augstajam komisāram bija uzsvērts, ka tiesību uz vārda brīvību aizsardzība ir fundamentāli svarīga, tomēr šī aizsardzība nav absolūta, saskaņā ar starptautisko likumdošanu ir pieļaujami šo tiesību ierobežojumi, lai aizsargātu nacionālo drošību un sabiedrisko kārtību.

Vēstulē norādīts, ka: "vārda brīvību nedrīkst izmantot, lai attaisnotu un aizsargātu ekstrēmistu viedokļu popularizēšanu”. Tāpat vēstulē arī minēta ANO Drošības padomes 2005. gada Rezolūcija 1624, kas attiecināma uz ziņām, kas nereti parādās pirms terorisma aktiem, un kurā valstis tiek aicinātas aizliegt un novērst mudinājumus veikt terorisma aktus.

Ministrs vēstulē atsaucas uz īpašā referenta un vairāku reģionālo un cilvēktiesību organizāciju pieņemto Kopējo deklarāciju par vārda brīvību un vardarbīga ekstrēmisma novēršanu, tajā atzīts, ka valstis var ierobežot informācijas pārraidīšanu, ja informācijas mērķis ir mudināt uz tūlītēju vardarbību, visticamāk izraisīt šādu vardarbību, vai ja pastāv tieša un tūlītēja saikne starp raidīto informāciju un šādas vardarbības iespējamību vai notikšanu. Šajā kontekstā vēstulē skaidri norādīts, ka Al Jazeera savās pārraidēs ne vienreiz vien ir pārkāpusi šo robežu un mudinājusi uz naidīgumu, vardarbību un diskrimināciju. Vēstulē minēti arī vairāki šāda satura piemēri. Piemēram, 2008. gada 18. februārī pēc pravieša Muhameda karikatūras pārpublicēšanas Al Jazeera TV pārraidīja Salaha al Dina Gazas brigāžu pārstāvja runu, kurā musulmaņi tika aicināti „nodedzināt to laikrakstu birojus, kas apvainojuši mūsu pravieti, un saspridzināt tos tā, ka ķermeņa daļas lido pa gaisu”.

Arī uzsvērts, kā Al Jazeera veicinājusi antisemītisku vardarbību, pārraidot Musulmaņu brālības garīgā līdera Jusufa al Karadavi sprediķi, kurā viņš slavināja Hitleru, holokaustu dēvēja par „dievišķo sodu” un lūdza Allāhu "paņemt šo apspiedēju, ebreju un cionistu bandu... un nogalināt tos visus līdz pat pēdējam cilvēkam”. Vēstulē tāpat iekļauta virkne piemēru par pastāvīgu redakcionālo atbalstu teroristu grupējumiem un Al Jazeera žurnālistu ēterā veicināto sektantismu. Vēstulē minēts, ka gadu gaitā Katarai piederošais un tās kontrolē esošais Al Jazeera Arabic citu starpā ir nodrošinājis platformu Osamam bin Ladenam (Al-Qaeda), Abu Muhamadam al Jolani (Al-Nusra), Kaledam Mašalam (Hamas), Muhamedam Deifam (Hamas), Anvaram al Avlaki (Al-Qaeda), Hasanam Nasrallāham (Hezbollah), Ramadanam Šallāham (Palestīniešu Islāma džihāds) un Abdelam Hakimam Belhadžam (Lībiešu Islāma kaujas grupa).

vairākkārt minēts, ka AAE stingrie iebildumi pret Al Jazeera nav saistīti ar domstarpībām par šī plašsaziņas līdzekļa redakcionālajām nostādnēm, bet ir tieša un nepieciešama reakcija uz tajā raidīto pastāvīgo un bīstamo mudināšanu uz naidīgumu, vardarbību un diskrimināciju. Balstoties uz vēstulē iekļautajiem satraucošajiem piemēriem, šie iebildumi uzskatāmi par leģitīmiem, labi pamatotiem un saprātīgiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē