Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

AM valsts sekretārs: Rietumiem nav pietiekami daudz naudas sauszemes operācijai pret Islāma valsti

Pēc starptautiskās operācijas Afganistānā gūtās pieredzes un iztērētajiem līdzekļiem neviena NATO dalībvalsts šobrīd nav gatava sākt jaunu sauszemes operāciju Sīrijā vai Irākā pret teroristisko grupējumu Daesh  jeb Islāma valsts, uzskata Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Garisons intervijā aģentūrai LETA atzina, ka tikai ar gaisa uzlidojumiem ir grūti cīnīties pret šo grupējumu un tā piekritējiem. Tāpēc ASV vadītās koalīcijas dalībvalstis Irākā nodrošina vietējo drošības spēku apmācību.

"Domāju, ka pēc starptautiskās operācijas Afganistānā gūtās pieredzes un iztērētajiem līdzekļiem neviena NATO dalībvalsts šobrīd nav gatava sākt jaunu sauszemes operāciju Sīrijā vai Irākā. Teorija paredz, ka nepieciešami 15 gadi, lai iekšēju bruņoto konfliktu plosītu valsti varētu stabilizēt un nodot vietējās varas pārziņā. Es domāju, ka šobrīd nevienam nav pietiekami daudz naudas, lai sāktu jaunu plaša mēroga sauszemes operāciju, tāpēc vienīgā iespēja ir apmācīt vietējos drošības spēkus, lai viņi paši būtu spējīgi cīnīties pret Daesh," norādīja Garisons.

Situācija gan var mainīties, ja teroristi pārņems vēl ciešāku kontroli un vēl tiešāk apdraudēs starptautiskās koalīcijas dalībvalstis. Nostājas maiņa ir atkarīga arī no tā, kādi politiķi Rietumos nāks pie varas tuvākajos gados, norādīja Garisons.

Viņš uzskata, ka sabiedroto atbalsts vietējo drošības spēku apmācībā vienlaikus stiprinātu arī drošības spēku personāla morāli. Tāpat svarīgi, ka koalīcija savus gaisa triecienus vērš pret Islāma valsts gravitācijas punktiem - komandvadību, kritisko infrastruktūru, ieroču un munīcijas noliktavām, apmācības nometnēm un citiem objektiem, kuri nosaka organizācijas kaujas spējas.

Tāpat no ekonomiskā viedokļa nepieciešams izvērtēt, vai ir darīts viss, lai ierobežotu teroristu iespējas tirgot naftu melnajā tirgū, jo tieši nelegālā naftas tirdzniecība veido lielāko daļu no šīs organizācijas ienākumiem, un tie ir iespaidīgi.

Jau ziņots, ka, lai koordinētu starptautiskās sabiedrības rīcību cīņai pret grupējumu Islāma valsts, ASV sadarbībā ar sabiedrotajiem jau iepriekš bija izveidojušas starptautisku koalīciju, formējot arī Apvienotos spēkus, kuri Irākā un Sīrijā īsteno ASV vadīto operāciju Inherent Resolve. Tās mērķis ir "iznīcināt teroristisko grupējumu un novērst draudus, ko tas rada Irākai un Sīrijai, kā arī plašākai starptautiskajai kopienai".

Patlaban ASV vadīto koalīciju veido aptuveni 60 valstis, tostarp arī Latvija, bet tikai daļa nodrošina militāru atbalstu un veic gaisa triecienus. Nākamgad Latvija plāno uz Irāku nosūtīt nelielu vienību, kas apmācītu Irākas drošības spēkus.

Arī šogad novembrī ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā ANO dalībvalstis tiek aicinātas spert visus nepieciešamos soļus, lai pastiprinātu un koordinētu centienus teritorijās, kas atrodas Islāma valsts kontrolē Sīrijā un Irākā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē