Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Apinis: Mēs samazināsim dzeršanas postu ar legāliem līdzekļiem

Mēs esam gudra un inteliģenta valsts. Mēs samazināsim dzeršanas postu ar legāliem un godīgiem līdzekļiem, ar izmaiņām likumdošanā un normatīvajos aktos. Latvijā jau šodien dzer mazāk kā 1990. gadā, uzskata Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

"Šobrīd latvieši dzer kā eiropieši nevis kā krievi. Tas jau ir zināms panākums. Latvijā šobrīd ir divas lielas problēmas, kas nekavējoties risināmas – nelegālais alkohols un jauniešu alkoholisms. Pārējiem jautājumiem mums šodien nav laika," sacīja P.Apinis.

Viņš norādīja, ka nelegālais alkohols Latvijā ir triju veidu – "kontrabanda no Krievijas un Baltkrievijas, un par to paldies robežsardzei un muitai; šķaidīts spirts tepat pašmāju točkā (šobrīd Latvijā tiek uzrādītas 1000 točkas), kur spirts ir nezināmas izcelsmes, bet par točku zina, bet neko nedara policisti. Točku dzērieni ir taisnākais ceļš uz toksikoloģijas centru, hepatoloģijas centru vai patologanatomisko nodaļu slimnīcā; pašbrūvēts dzēriens ar maigiem nosaukumiem Dzimtenīte, Latgalīte, Šmakovka, kuru ražošana un lietošana legālā vai nelegālā formā ved uz tiesu medicīnas centru pēc alkoholizētas peldes, braukšanas dzērumā vai vienkārši viedokļa noskaidrošanas ar līdzdzērāju, izmantojot nazi vai cirvi".

"Policisti sūdzas, ka viņi esot bezspēcīgi cīnīties ar točkām, jo neesot legāla pamata šo rūpalu "nolikt uz ausīm", bet, aicināti dot likumdošanas grozījumus lielākām pilnvarām, rausta plecus. Daudz nopietnāks problēmu loks saistās ar bērnu un jaunatnes alkoholismu. Visus skaitļus minēt nav vērts, bet tas, ka trešdaļa bērnu 13–18 gadu vecumā regulāri lieto alkoholu, bet 91% ir atzinuši, ka nav nekādu problēmu iegādāties alkoholu veikalā, nozīmē, ka mūsu tirdzniecība ir slima, ka tā ir virzīta uz bērnu nodzirdīšanu," norādīja P.Apinis.

Viņš uzsvēra, ka Veselības ministrija un Latvijas Ārstu biedrība ir vienīgās divas organizācijas, kas Latvijā cīnas ar alkoholisma postu. "Esam šajā jautājumā iesaistījuši Ministru kabinetu un Saeimu, izmantojot starptautisko pieredzi.  Pasaules Veselības organizācija un Eiropas savienības komisija jau sen ir definējusi virzienus kādā veidā strādāt, lai samazinātu alkohola lietošanu bērnu un pusaudžu vecumā. Neko jaunu izgudrot nevajag – vajag pārņemt un lokalizēt, pārvarot tiešu un netiešu alkohola lobiju pretestību," teica Latvijas Ārstu biedrības prezidents. Viņš uzskata, ka ir pieci rīcības virzieni. Pirmkārt, jāpaaugstina vecums, no kura bērni var iegādāties alkoholu. "Cilvēka nervu sistēma (iegarenās smadzenes, smadzeņu puslodes, smadzenītes) nobriest līdz 21– 23 gadiem, nevis 18, kā paredzējis pasu galds. Ja jaunietis nav sācis lietot alkoholu līdz 21 gadam, viņa iespējas kļūt par alkoholiķi ir mazākas par 0.5%. Nepieciešams likumdošanā panākt, lai dokumentus būtu spiests uzrādīt jebkurš alkoholu pērkošs jaunietis, jo pārdevēja nevar pēc sejas atdiferencēt – kuram ir par 18 gadiem vairāk, kuram mazāk," skaidroja P.Apinis. Viņš arī piebilda, ka alkohols un tabaka jāpārdod tikai tam paredzētos veikalos vai specializētās nodaļās.

Alkohola patēriņu varētu samazināt, ceļot akcīzes nodokli, tādējādi paaugstinot alkohola cenu. "Izlīdzināt alkohola cenas, izmantojot akcīzes nodokli. Šodien divu litru plastmasas pudele ar septiņu grādu stipru dzeltenīgu šķidrumu (ar nosaukumu alus) maksā ap latu. Pārrēķinot pēc formulas – litrs reiz grāds dalīts ar latu, viegli var uzzināt, ka šādā dzērienā grams alkohola ir divkārt lētāks nekā šnabja pudelē. Un bērni dzer tieši šo alum līdzīgo dzērienu vai mistiskus kokteiļus," norādīja P.Apinis. Viņaprāt, vajadzētu bargi sodīt tos, kuri bērniem palīdz iegādāties alkoholu – gan devīgo pārdevēju, gan labsirdīgo onku, kurš nopērk alkoholu kā starpnieks. "Atkārtotā gadījumā – sodīt ar brīvības atņemšanu līdz 10 diennaktīm. Ja Latvija atteiksies no administratīviem cietumsodiem – sodīt ar piespiedu darbiem 100 stundu apmērā. Lai varētu izkontrolēt – vai pārdevējs nav tirgojis alkoholu bērniem lielveikalos un pašapkalpošanās veikalos, nodalīt alkohola tirdzniecību no pārējām precēm, bet alkohola kases aparātam visu laiku ir novērošanas kamera ar ierakstu," sacīja P.Apinis.

Viņaprāt, jāaaizliedz arī jebkāda alkohola reklāma. "Šeit mums reāla problēma – Krievijas televīzijas turpinās reklamēt alu Baltija, bet mēs paši aizliegsim reklamēt Aldari, tadēļ šajā jomā mums vēl krietni jāstrādā, lai neradītu muļķīgus konkurences kropļojumus. Labā ziņa – arī Putins Krievijā ir lasījis šos pašus PVO ieteikumus un nolēmis rīkoties līdzīgi – reklāmu aizliegt," norādīja P.Apinis.

Jau ziņots, ka otrdien, 18.decembrī, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012.-2014.gadam.

Plānā piedāvātie risinājumi alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanai un alkoholisma ierobežošanai paredz četrus galvenos rīcības virzienus: alkoholisko dzērienu piedāvājuma ierobežošanu un kontroli; pieprasījuma mazināšanu; riskantas un kaitējošas alkohola lietošanas samazināšanu un alkoholisko dzērienu lietošanas un tā radīto seku monitoringu un sabiedrības informēšanu.

Rīcības plāns paredz pastiprināt nelikumīgu alkoholisko dzērienu aprites apkarošanu (pastiprināt kontroli tirdzniecības vietās, lai mazinātu iespēju nepilngadīgām personām iegādāties alkoholu, palielināt nakts laikā veikto kontroļu intensitāti veikalos, kafejnīcās, kur tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni, pastiprināt alkoholisko dzērienu aprites kontroli u.c.), kā arī ierobežot alkoholisko dzērienu pieejamību un reklāmu (noteikt alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu vides reklāmās, rosināt alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu televīzijā no plkst.6 līdz 22, noteikt ierobežojumus alkoholisko dzērienu akciju reklāmai, noteikt vecuma un profesiju ierobežojumus personām, kas tiek iesaistītas alkohola reklāmā, ierobežot alkoholisko dzērienu lietošanu un tirdzniecību valsts un pašvaldību telpās u.c.).

Tāpat paredzēts īstenot profilakses pasākumus, kā arī uzlabot alkoholisma ārstēšanas pieejamību, informēt sabiedrību par alkoholisko dzērienu kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību, riskiem, kas saistīts ar tā lietošanu, un ārstēšanās iespējām no alkohola atkarības, izglītojot primārās veselības aprūpes speciālistus par jautājumiem, kas saistīti ar alkohola atkarību, kā arī nodrošināt valsts nozīmes pasākumus bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanai kultūrizglītībā, vides izglītībā, tehniskajā jaunradē, sporta interešu izglītībā u.c.

Plānā paredzēts īstenot arī pasākumus, lai samazinātu alkoholisko dzērienu ietekmē izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaitu un citas negatīvās sekas. Plānots arī nodrošināt alkoholisko dzērienu lietošanas un seku monitoringu, kā arī plašāk informēt iedzīvotājus par sabiedrības veselības jautājumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē