Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Arodbiedrība: Mākslas skolu pedagogu darba apmaksai KM vajag septiņus miljonus eiro (papildināts 17:42)

Lai varētu apmaksāt mūzikas un mākslas skolu pedagogu darbu pēc pedagogu algu reformas stāšanās spēkā, Kultūras ministrijai (KM) būtu nepieciešami aptuveni septiņi miljoni eiro, šodien pēc tikšanās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (Vienotība) un kultūras ministri Daci Melbārdi (NA) aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

Federāciju neapmierina tas, ka mūzikas un mākslas skolu pedagogi netiek iekļauti kopīgajā pedagogu atalgojuma sistēmā, līdz ar to finansējums mākslas skolu atalgojuma celšanai jārod KM budžetā.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju, LKDAF plānojot rakstīt vēstuli gan Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, gan Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), lai vērstu abu amatpersonu uzmanību uz kultūrizglītības nozīmīgumu un aicinātu tās uz tikšanos. Tālāku lēmumu pieņemšana šajā jautājumā ir Kučinska atbildība, pēc tikšanās noteica Misēvičs.

LKDAF ieskatā arī turpmāk nepieciešams īstenot vienotu izglītības sistēmu, kāda bijusi jau līdz šim, proti, kad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tur visu vienoto izglītības sistēmas budžetu, nepieciešamos līdzekļus sadalot starp ministrijām, kuru paspārnē ir skolas.

Arodbiedrība uzstāj, ka ir jāsaglabā vienota darba samaksas sistēma, pretējā gadījumā, piemēram, izcils matemātikas skolotājs no Rīgas Doma kora skolas nesaņems darba samaksu tik lielā apmērā kā ne tika labs matemātikas skolotājs, kurš strādā vispārizglītojošā skolā, skaidroja Misēvičs.

LKDAF priekšsēdētājs piebilda, ka Šadurska uzstādījums šodien bijis tāds, ka arodbiedrības rokās ir iespēja nobremzēt sagatavotos Ministru kabineta noteikumus. "Mēs tad arī mēģināsim to darīt. Rīkosimies ātri un rakstīsim vēstules Vējonim un Kučinskim, lai ar viņiem pārrunātu šos jautājumus. Viss tālāk ir Kučinska rokās, ko darīt ar šiem Ministru kabineta noteikumiem," pauda Misēvičs.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (NA) klāstījusi, ka nedrīkst dalīt skolotājus pēc darba samaksas, jo vieni tad, ņemot vērā darba samaksu, būs elitāri, bet citi būs otrās šķiras tikai tāpēc, ka strādā skolās, kas ir Kultūras ministrijas paspārnē.

Kā ziņots, LKDAF kategoriski iebilst pret Šadurska pausto, ka saskaņā ar jauno pedagogu algas modeli KM pašai jāmeklē finansējums mākslas, mūzikas un dejas profesionālās ievirzes pedagogu darba samaksas segšanai.

Misēvičs klāstīja, ka 25.aprīlī Šadurskis iepazīstināja sabiedrību ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, par kuru gan iepriekš pats izteicās, ka tas būs uzlabots vecais modelis. LKDAF kategoriski iebilst pret izglītības un zinātnes ministra pausto, ka saskaņā ar jaunajiem noteikumiem KM pašai jāmeklē finansējums mākslas, mūzikas un dejas profesionālās ievirzes pedagogu darba samaksas segšanai. Ja jau Šadurskis visu laiku runāja par uzlabotu veco modeli, tad jāatgādina, ka vecajā modelī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saņēma finansējumu visai izglītības sistēmai Latvijā un tālāk sadalīja pa jomām - gan KM, gan arī citām, kuru pakļautībā bija izglītības iestādes.

LKDAF viennozīmīgi uzskata, ka, izstrādājot vai iniciējot kādu no izglītības politikas aktivitātēm, IZM ir jādiskutē ar tām ministrijām, kuras nodrošina izglītības procesu savās nozarēs. KM ir otrā aiz IZM, kuras padotībā un pārraudzībā ir liels izglītības iestāžu tīkls, kas nodrošina kultūrizglītības pakalpojumus visos izglītības līmeņos. Kultūrizglītību veido 147 pašvaldību un privātās profesionālās ievirzes izglītības iestādes, kuras īsteno mākslas, mūzikas un dejas programmas, kā arī 14 valsts un divas pašvaldību profesionālās vidējās izglītības iestādes, kuras īsteno mākslas, dizaina un mūzikas izglītības programmas.

LKDAF nav pārliecības, ka visas pašvaldības spēs nodrošināt kultūrizglītības jomas pedagogus ar darbu un tam atbilstošu samaksu, vadoties pēc jaunā samaksas modeļa, kur par slodzi paredzēts palielinājums no 420 eiro un 680 eiro.

LKDAF savas iebildes pret jaunā modeļa īstenošanu ir paudusi gan IZM, gan arī Kučinskim, aicināta arī Latvijas Pašvaldību savienība izvērtēt IZM piedāvātā modeļa ietekmi gan uz pašvaldību budžeta, gan arī uz pašvaldību dibināto skolu pedagogu turpmākās nodarbinātības nosacījumiem un mākslas un mūzikas skolu audzēkņu saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējām.

LKDAF norāda, ka valdības rīcības plānā rakstītais ir krasā pretrunā ar to rīcību, kādu pašlaik īsteno IZM.

LKDAF ir kategoriski pret pēkšņu un nesagatavotu kultūrizglītības jomas finansējuma modeļa maiņu četrus mēnešus pirms jaunā mācību gada sākuma.

(ziņa papildināta ar 4.-7.rindkopu) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē