Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Ašeradens: Jārisina problēma, ka 300 000 mazkvalificētu darbinieku tuvākajā laikā nebūs vajadzīgi

Latvijā jāievieš risinājumi problēmai, ka 300 000 mazkvalificētu darbinieku tuvākajā laikā darba tirgū nebūs vajadzīgi, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība).

Viņš norādīja, ka mērķis ir paaugstināt ekonomikas izaugsmi no 2% uz vidēji 5% no iekšzemes kopprodukta. Tādā veidā var tikt panākts, ka 2030.gadā Latvijā ir 1,92 miljoni iedzīvotāju, kas ir līdzīgi pašreizējam skaitam. Savukārt nemainot izaugsmes tempu, iedzīvotāju skaits 2030.gadā būs samazinājies līdz 1,64 miljoniem. Ministrs pauda, ka ekonomikas izaugsme mazina iedzīvotāju ekonomisko emigrāciju un sekmē reemigrāciju.

Ašeradens skaidroja, ka fundamentāla izglītības sistēmas problēma ir mazkvalificēta darbaspēka atražošana. Piemēram, trešā daļa no vidusskolu absolventiem nevar iestāties augstskolās, līdz ar to "nekurienē nonāk" jeb mazkvalificētā darbaspēka armiju turpina veidot desmitiem tūkstošu jauniešu. Lai mainītu situāciju, šiem audzēkņiem vajadzētu iet uz profesionālajām vidusskolām.

Cita problēma ir, ka tikai 5% iesaistās pieaugošo izglītības sistēmā, lai gan optimālajam skaitam jābūt ap 25%. Tas nepieciešams, jo darba tirgū notiek ārkārtīgi dinamiskas izmaiņas un ir nozares, kuras pārtrauc darbu. Piemēram, paša Ašeradena agrāk pārstāvētā laikrakstu nozare piedzīvo pārmaiņas, pauda ministrs.

Komisijas sēdē gan izvērtās diskusijas par to, ka, no vienas puses, nedrīkst veikt sasteigtas reformas, bet, no otras puses, reformām jānotiek atbilstoši mūsdienīgam redzējumam.

Izglītības komisija šodien sprieda par Latvijas darba tirgu un nākotnes izaicinājumiem.

Top komentāri

Paklau Vardam
P
Vai tad pēc padomijas nepagāja 25 gadu? Par so laiku vajadzēja izmainīties dzīvei uz labo pusi.Ka tad iet pie mūsu kaimiņiem igauņiem un leišiem?
ddd
d
Nesmīdini cilvēkus. Tikpat jau veiksmīgi Latviju ir pametuši un puse no tiem ir ar augstāko izglītību un darbspējīgā vecumā, kā arī otra puse arī zina kā pelnīt citādi nebūtu braukuši.
Inga
I
Sabīdīsim viņus mūsu daudzajās valdēs,padomēs un birojos!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē