Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bundžu Jānis: Ezītis miglā

Vispār jau nepatīkami. Patvēruma prasītāji tūdaļ būs klāt, bet pie mums pat ietves nav nokaisītas, ko vēl par citām lietām runāt - orķestri, sarkano vai citas krāsas paklāju, meitenēm ar… Sālsmaize būtu tāds krievisks atribūts… varbūt šprotes?

Nevar teikt, ka ziņu par patvēruma meklētājiem nav nemaz. Uzzinām jaunas un trakas nianses par Vācijas Jaungada orģijām, šausmināmies par slepkavību Zviedrijā, dzirdam, ka dāņi šiem ņemšot nost naudu un tabletes, ka čehi sāk uzņemties līdera lomu atnācēju plūsmas bremzēšanai, ka poļu vairākums kategoriski pret bēgļiem, ka… tā varētu turpināt visu atvēlēto rindiņu skaitu. Gan ar dažu baumu ziņu pa vidu, tomēr par bēgļu procesiem citās valstīs uzzinām gana daudz.

Citādi ir ar notikumiem Latvijā. Bēgļu paisums pāri vēl nav nācis, un ar esošajiem var saspēlēt futbolu. Tomēr jaušams, ka tuvākajās nedēļās varētu iesākties. Būtu īstā reize dzirdēt atbildes vismaz uz dažiem tālāk pieteiktajiem jautājumiem - cik īsti cilvēku var uzņemt Mucenieku centrā un cik varēs pēc paplašināšanas? Vai realizēsies atbraucēju izdalīšana Latvijas reģionos? Kādas pārmaiņas būs kārtības nodrošināšanā tiešā apmešanās vietu tuvumā? Kādi būs atbraucēju pārvietošanās un citi ierobežojumi? Kas tālāk notiks ar dažāda līmeņa kārtības traucētājiem un huligāniem un kas - gluži otrādi - ar cilvēkiem, kuri integrēsies un akceptēs jaunās mājas? Cik liels un kad saņemams (ja vispār) būs Eiropas līdzfinansējums izvietošanai un integrācijai?… Iespējams, kaut kur un izklaidus vienu otru atbildi var atrast. Tas gan ne tuvu neapmierina. Ja atbildes šobrīd ir kaut kur un vispār, var teikt, ka atbilžu nav. Īstākais laiks par to stāstīt un rakstīt, cik vien daudz iespējams un vēl mazliet. Lieliem burtiem. Tā nu ir informācija, kuras par daudz nevar būt. Līdz pat saucējiem uz ielām pusnaktī. Risks ir, bet tas attaisnotos.

Protams, te var brīvi fantazēt par ziņošanas formām un saturu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka no visa tā reāli nenotiek gandrīz nekas, ja neskaita no "drošiem avotiem" dzirdētus briesmu stāstus. Ai, piedodiet, viena ziņa ir - atbraucēju mītnes uzlabošanai Muceniekos valdība iedalījusi četrus miljonus eiro. Zināmi arī celtnieki, kas tur darbosies, bet par pašu būtību nekā. Interesenti, protams, var palasīt Ministru kabineta rīkojumu nr. 759, kas uzbur gandrīz vai paradīzes ainu, kur noslēgumā visi sadodas rokās un dzied aleluja. Tādā gadījumā vajadzētu pie kauna staba naglot baumotājus, ka ar mentoru, tulku un daudzu citu integrētāju piesaisti un gatavošanu ne tuvu neiet, kā gribētos, - tādu gandrīz nav vispār. Ja kauna stabs ir novecojis un antihumāns atribūts, jānāk klajā ar skaidru informāciju - kā lietas virzās šobrīd.

Tā nu aizrit dienas, dzīvojot kā ezītim miglā un klausoties par briesmu darbiem citās zemēs. Nedroša jušana. Atliek paļauties uz kādreiz pieminēto likteni slikteni.

Tomēr mūs neizdosies piespiest šo konsultāciju noslēgt ar vaimanāšanu. Ne tikai tāpēc, ka tas būtu nomācoši, rīta avīzi lasot, bet arī tāpēc… kā lai precīzāk pasaka. Neatstāj nojauta, ka labākas dzīves tīkotāji uz Latviju nekādi nerausies. Un, ja tomēr nokļūs, lielākās atbildīgo dienestu rūpes būs nevis viņus integrēt, bet gan šeit noturēt. Atliek novēlēt vien nepārcensties.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē