Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Bundžu Jānis: Neapturamais Pegazs. Mūsējais

Visa tā fonā vai smalkāk - "notikušā kontekstā" - tālākais var likties dīvains tikai šauri domājošam vai provinciālam īpatnim. Patiesi dīvaini vienīgi tas, ka Juris Millers vēl arvien nav noorganizējis nevienu labdarības pasākumu saistībā ar traģisko notikumu virkni. Jādomā, ļaunprāši kaut kādā veidā būs nospēruši ideju un skices. Nevar, vienkārši nevar būt, ka šāda lieta noritējusi bez enerģiskā, jauneklīgā mūzu kalpa iejūtīgās virsvadības.

Tomēr konkurentu milimetrīgo panākumu var izskaidrot pavisam vienkārši.

Iespējams, plaši pazīstamais kultūras druvas arājs tajā brīdī bijis mazliet aizņemts ar savu unikālo 64 krēslu teātri, kas, kā zināms de facto, bet varbūt de iure, iekārtojies Čaka ielas 20 nama 5. stāvā.

Fabula ir šāda. Darbīgais džentlmenis starp daudzajiem darbiem izdomā veidot teātri dzīvoklī. Ko tur daudz veidot, vienkārši sāk, un viss. Teātrī kā jau teātrī - skaļi runā, dzied, iemet. Nevis vienkārši pārstāvji no pelēkās masas, bet zvaigznītes. Tad metienam un dziedienam pavisam cits svars.

Latvietis jau vienmēr būs skaudīgs, un «uz instancēm» ripo ziņojumi - par skaļu, par traku… par talantīgu.

Instances, protams, reaģē. Tagad uzmanīgi - 8. oktobrī (piefiksējam blociņos vai tabletēs - 8. oktobrī!) Diena raksta, ka Rīgas būvvalde to teātri klapē ciet - nav saskaņots, neviens nezina, vai slodzi izturēs. Piebalso arī VUGD - ugunsdrošība, var teikt, ka nekāda. Priekškaramā atslēga jau iegādāta. Izrādes pagaidām notikt nevarēs. Skaudībnieki! Bet vismaz droši, ka nebūs šaize…

Paiet septiņas dienas. Un 15. oktobrī Kultūras Dienā intervija ar dāmu, kurai vienmēr atņemta mīļākā spēļu lāpstiņa - režisori Gaļinu Poļiščuku. Tā un tā, teātri parastie neieredz un neko nedod, vienīgi cilvēks - terminators Millers - laipni piedāvājis zaļo gaismu, dzīvokli un 64 krēslus. Būs lieliskas izrādes ar lieliskiem aktieriem. Varens izaicinājums un tādā garā… Par būvvaldēm, VUGDiem un ciet likšanām ne vārda…

1. decembris. Valstī saistībā ar slodzēm un būvvaldēm, kā zināms, ir šis tas noticis. Tikai ne Millera 64 krēslos. Ar lielu piepūli var saprast, ka nekādas slēgšanas vai apturēšanas nav ne tuvu. It kā mēģināšot pētīt, vai nevar sodīt administratīvi. Kāds pamats ticēt, ka tā notiks? Maziņš, un tas pats slidens.

Jo godājamais mūzu pavēlnieks vienā mierā apstāsta tiem, kam nepielec, - ir šādas tādas birokrātiskas prasības, kas, saprotams, tiks izpildītas. Tad būs sarunas ar kaimiņiem… nu lai cilvēki nomierinās un neklausa visādus mazspējīgos. Pēc kādām divām nedēļām. Ja sanāks laiks. Konsultants vēlētos būt klāt tādās sarunās, kur patiešām varēs redzēt vārda mākslas virtuozu darbībā…

Bet pats lieliskākais ir cits - nupat tiek svērti un mērīti lielbožu siju izturības rādītāji un visādas citas lietas. Ja kādu slēgs, nebūs brīnums.

Brīnums būs, ja slēgs mūzikas un mākslas lielmestra Millera kunga Eiropā (nebūsim provinciāļi - pasaulē!) vienīgo dzīvokļa teātri. Biļešu Paradīzē bez liekiem kreņķiem var nopirkt biļetes uz decembra izrādēm. Par spīti visādiem tur slodžu riskiem un ugunsbažām.

Ja notiks, ka Rīgai vajadzēs jaunu, enerģisku, plašu atbalstu baudošu mēru… Pareizais viedoklis pat nav īpaši jāuzsver - cilvēks terminators Juris Millers.

Par vicemēru? Te arī kandidāts skaidrs bez garām diskusijām. Cilvēks visurgājējs Andrejs Fiļipovs. Sīkāk par minēto talantu palasiet paši. Nav jau viss vienmēr priekšā jāpasaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē