Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Bundžu Jānis: Teicamnieki un neklausīgie

Nebūtu īpaši jāatkārto, ka Bundžu Jānim ir PAREIZAIS VIEDOKLIS par visiem notikumiem Latvijā un ap to. Tomēr, paškritiski jāatzīst, ir sektors, kurā konsultants nejūtas pietiekami drošs, proti – Latvijas ieguvumi no Eiropas prezidentūras pusgada garumā. 

Laiks un vieta to labot bija vakardienas oficiālā preses konference par Eiropas prezidentūras sasniegumiem, kurā ziņoja premjerministre un ārlietu ministrs. Te nu tiešām būs tas īstais vēstījums. 

Ja kādreiz būs sarunas par Eiropas Savienības identitātes rituāliem, tad minētā preses konference varētu piedalīties tenderī ar lieliskiem rezultātiem. Etalonam tuvu esošs bezpersonisks stils, vispārējas frāzes – grūti, skaisti, sarežģīts laiks, neaizvietojama pieredze un n-tie paldiesi. Straujumas kundzes nopūtas liecināja par apbēdinājumu, ka šis skaistais laiks beidzies. Interesentiem tika pasniegti šādi vērtīgi secinājumi – prezidentūra beigusies, sākas valsts attīstība; ejot uz lielo mērķi, jālepojas ar sasniegumiem; izdarījām, ko gaidīja un vairāk.  

Tad uz atlasa spilventiņa izsniedza konkrētos ieguvumus. 

Ar pieaugošu prieku abās uzrunās tikai minēti prezidentūras lietās iesaistītie papildu darbinieki. Varēja secināt, ka viņi faktiski kļuvuši par ierēdniecības Terminatoriem un lielākā kļūda būtu tagad teikt paldies par darbu un izsniegt Rīgas balzama suvenīrpolšiņu. Naudu tak ietaupīja, to var investēt jaunajās štata vietās, bet pēc tam… pēc tam kļūs tikai labāk. 

Vēl viena sasniegta lieta ir Eiropas priekšnieka Junkera investīciju plāns. Tas gan. Pilnīgi iespējams, ka galu galā arī nostrādājies letiņš saņems no tā konkrētu investīciju konkrēta dīķa iztīrīšanai, kur pēc tam audzēs konkrētas karpas, zušus, tītarus un makaronus. Jautājums tikai – kad tas notiks un kādi būs nosacījumi? Vispār jau būtu korekti saukt to par Junkera sasniegumu, ko mūsu teicamnieku komanda, lielā centībā elšot, straujāk pavirzījusi uz priekšu.

Trešais konkrētais sasniegums – būšot zemākas gāzes cenas. To panākšot enerģētikas savienības izveide, kur tieši Latvija devusi to izšķirīgo stūmienu. Elektrības cenu straujais "kritiens" tirgus liberalizācijas rezultātā, ko visi, jādomā, labi atceras, ir teiktajam drošs un granītciets pamats. 

Vēl augstāks rezultāts ir desmit, jā, nepārklausījāties, DESMIT deklarāciju un paziņojumu, kuros mūžīgi nu būs ierakstīts Rīgas vārds. Būtu īstais laiks desmit galvaspilsētas ielām attiecīgi nomainīt muļķīgos upeņu, biešu vai zvirbuļu vārdus, pārsaucot tās par Pirmās, Otrās utt. deklarācijas bulvāriem. 

Tomēr pats svarīgākais, vismaz tā bija jāsaprot, – prezidentūras laikā praktiski nav bijis nevienas kļūdas, kaut vai – «varējām izdarīt mazliet labāk» līmenī. Ne ēnas! Uz žurnālista pilnīgi nevainīgo jautājumu par Ukrainas konfliktu, Rinkēviča kungs nervozi attrauca – a mēs jau nesolījām Ukrainas krīzi atrisināt. Nekādu problēmu. 

PAREIZAIS VIEDOKLIS. Nav bijis vēl tik spožas prezidentūras Eiropas vēsturē kā mūsējā. Kamēr putra nav atdzisusi, ieteicams sūtīt vēsti par Latvijas gatavību novadīt vēl kādu ārpus kārtas. 

Vienīgā nelaime (vai tomēr laime) – neklausīgās Grieķijas pērkonu iespaidā Eiropas lemjošie par Latvijas briljanto priekšniekošanu jau paspējuši aizmirst. Neklausīgos atceras labāk nekā teicamniekus. Ko nu? 

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē