Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ekonomiste: Cenas precēm krīt, bet pakalpojumiem mēreni aug

Kā arī bija gaidāms, šī gada februārī patēriņa cenas bija vēl arvien nedaudz mazākas nekā gadu iepriekš (par 0.1%). Tas gan attiecas galvenokārt uz precēm (-1%), kamēr pakalpojumu cenas vidēji turpināja mēreni kāpt (2.4%). Mēneša laikā patēriņa cenas nedaudz pieauga, galvenokārt dārgāka transporta dēļ – pēc pusgada krituma atkal pieauga degvielas cenas, turklāt Rīgas Satiksmes braukšanas tarifu paaugstināšana sadārdzinājusi sabiedrisko transportu daļai Rīgas iedzīvotāju.

Salīdzinājumā ar pērnā gada februāri, pārtikas cenas bija gandrīz par 3% mazākas (lētāka gaļa un gaļas izstrādājumi, piens un piena produkti, dārzeņi un kartupeļi, cukurs). Dabasgāze bija par 1% un siltumenerģija par 2% lētākas, degviela – par 17% lētāka. Savukārt elektroenerģija bija vidēji par 27% dārgāka, transporta pakalpojumi – par 10% dārgāki, viesnīcās un restorāni par 3% un bezalkoholiskie dzērieni par 5% dārgāki.

Lai arī naftas cenas ir nedaudz atguvušās no aptuveni 40 dolāriem par barelu janvāra sākumā (pašlaik tās ir ap 59 dolāriem), tās vēl arvien ir ievērojami zemākas nekā pirms pusgada vai gada. Līdz ar to, pozitīvu efektu no lētākas naftas redzēsim Latvijas cenās arī turpmākajos mēnešos – galvenokārt turpmāka gāzes un siltumenerģijas cenu kritumā. Pārtikas cenas pasaulē arī turpina krist. Tomēr jāpiebilst, ka vājāks eiro valūtas kurss pret dolāru mazina cenu krituma potenciālu Latvijā – ne tikai energoresursiem, bet arī, piemēram, elektronikai vai arī tējai un kafijai (proti, tām precēm, kas tiek pirktas dolāros).

Šogad patēriņa cenu kāpums būs ļoti vājš, Swedbank prognozē vidēji 0.5%. Nākamajos pāris mēnešos patēriņa cenas vēl arvien varētu būt tādā pašā līmenī kā gadu iepriekš vai pat nedaudz zemākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē