Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eksperti: Ar ultimātiem budžetu neveido

Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītajā nākamā gada valsts budžeta projektā būtiski palielināti bērnu kopšanas pabalsti ģimenēm ar bērniem līdz pusotra gada vecumam, vislielāko atbalstu sniedzot sociāli apdrošinātiem vecākiem. Panākto vienošanos par pabalstu paaugstināšanas kārtību laikraksta Diena aptaujātie eksperti vērtē kā neatbilstošu labai pārvaldībai, jo tā tapa politisku ultimātu rezultātā.

Eksperti norāda, ka politiski motivēta iejaukšanās nozares darbībā nav vēlama. Nacionālās apvienības (NA) ultimāta dēļ koalīcijas partijas parakstīja tā dēvēto demogrāfijas vienošanos, par kuru labklājības ministre Ilze Viņķele (V) Dienai atzina, ka to darījusi tikai tāpēc, lai neizgāztu budžeta apstiprināšanu.

Eksperti norāda, ka ultimāti nav labs budžeta veidošanas instruments, jo, ignorējot atbildīgās ministrijas ekspertu viedokli, politiskie lēmumi var tikt apstrīdēti Satversmes tiesā. Labklājības jomā šādi precedenti ir bijuši, piemēram, 1999. gadā, kad par neatbilstošiem Satversmei atzina pensiju ierobežojumus strādājošajiem pensionāriem. Saistībā ar konkrēto likumprojektu LM juristi jau ir norādījuši uz Satversmes tiesas riskiem - tas vairo sociālo nevienlīdzību, būtiski lielāku atbalstu sniedzot sociāli apdrošinātiem vecākiem.

Pārresoru koordinācijas centra direktors Pēteris Vilks Dienai atzina, ka notikušais nav vērtējams kā laba pārvaldības prakse un ultimāti nav labs instruments budžeta veidošanai. P. Vilks gan uzsvēra, ka galīgā lemšana ir Saeimas rokās. "Būtu jāuzvar saprātīgiem argumentiem, nevis politiskajam spiedienam." Valsts pārvaldes eksperts Uģis Šics Dienai atzina: "Populisms ir guvis virsroku, tā nav labas pārvaldes pazīme. Citos gadījumos, kā, piemēram, Satiksmes ministrijas nespēja sakārtot valsts aktīvu pārvaldi vai IZM kavēšanās ar reformām, politiska spiediena izdarīšana uz ministru būtu pat pozitīva. Tomēr gadījums ar LM ir citāds - mums ir kompetenta ministre, kura ir izveidojusi kompetentu politikas analīzi. Piekāpjoties NA populistiskajam spiedienam, tiek grauta jau tā nelielā motivācija valsts pārvaldes darbinieku vidū."

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Eksperti: ar ultimātiem budžetu neveido piektdienas laikraksta Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē