Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Eksperti: PV valdes nomaiņa neatbilst nekādiem labas pārvaldības principiem

Aigara Štokenberga iecelšana AS Pasažieru vilciens (PV) valdē nav nākusi par labu ne valdībai, ne pašam A. Štokenbergam. Viņš, iespējams, būtu piemērots šim amatam, taču šāds izvirzīšanas un apstiprināšanas veids A. Štokenbergu ir diskreditējis, uzskata Providus pētniece Iveta Kažoka.

Šāda PV valdes locekļu iecelšana ne tik daudz vērtējama pati par sevi, bet kā epizode, kas īpaši spilgti iezīmē, ka valdībai nav kritēriju, kā savus pārstāvjus iecelt šādos amatos, neskatoties uz to, ka tādi kritēriji tika solīti, uzskata I. Kažoka. Viņasprāt, A. Štokenbergam kā speciālistam, piemēram, par ekonomikas jautājumiem "nav nekādas vainas" un arī viņa politiskā pagātne nekādu ēnu uz viņa reputāciju nemet.

"Tā kā viņš ir bijis ļoti redzams un pazīstams politiķis, tad viņa iecelšana šajā amatā ļoti spilgti parāda problēmu sistēmā un problēmu tajā, ka valdība joprojām nav izpildījusi savus solījumus izveidot pārskatāmus kritērijus, lai nozīmētu cilvēkus šādiem amatiem," uzsvēra I. Kažoka.

Līdz ar to sabiedrībai, kā norāda I. Kažoka, nav iespējas pārliecināties, vai A. Štokenbergs bijis labākais un piemērotākais kandidāts šim amatam vai viņš tur ir nokļuvis partiju vienošanās rezultātā. "Šobrīd to nav praktiski iespējams noteikt un šāda neskaidrība tiešām met ēnu uz valdības darbu – tas nav jautājums par Štokenbergu, bet to, ka valdība joprojām šo sistēmu nav sakārtojusi."

Kritisks ir arī Tālis Linkaits, viens no Meierovica biedrības dibinātājiem, kurš portālam Diena.lv sacīja, ka PV valdes nomaiņa neatbilst nekādiem labas pārvaldības principiem. Viņš uzsver, ka valdība nupat pieņēmusi koncepciju par valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, kurā bija skaidri pateikts, ka gan uzņēmuma valdēm, gan padomēm ir jābūt nepolitisku profesionāļu rokās.

"Ar šādu soli valdība jeb valdības ministri konkrētie ir parādījuši, ka viņi paši neciena to, ko viņi iepriekš ir pieņēmuši. Līdz ar to, zūd uzticība tam, ka arī nākotnē valsts kapitālsabiedrības tiks pārvaldītas uz profesionāliem pamatiem," norādīja T. Linkaits.

Arī korupcijas pētnieks Valts Kalniņš kritizē kārtību, kādā jaunie valdes locekļi iecelti: "Te jau nekādas speciālas kārtības pat nebija, kā viņus līdz šim visu laiku iecēla, tā arī viņus ieceļ, nekas gluži nav mainījies." Pārsvarā uzņēmumu valdes locekļi ar lielākām vai mazākām profesionālām spējām tiek iecelti politiskā ceļā un gadījums ar PV pierāda, ka tas process turpinās.

"Protams, ka no uzņēmuma pārvaldības viedokļa viņš ir tālu no vēlamās situācijas. Tagad jau valdība ir akceptējusi koncepciju valsts kapitālsabiedrību pārvaldības pilnveidošanai un tā sistēma visa ir jāpārveido, ko it kā valdība arī vēlas darīt. Ceru, ka tā rezultātā beidzot kaut kāda vairāk uz profesionālismu vērsta kārtība radīsies," sacīja V. Kalniņš.

Taujāts par to, vai PV valdes iecelšana nemet ēnas uz visas valdības darbu, viņš norādīja, ka ēnas visu laiku šādā veidā tikušas mestas un pauda nožēlu, ka šī valdība to turpina darīt. "Varēja jau sludināt arī konkursu, jo ir bijusi tāda prakse atsevišķos gadījumos. Arī šajā gadījumā tā varēja rīkoties," sacīja V. Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē