Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gastrohuligānisms ar zirņu dīgstiem un cukura mastiku

Kur ir trauslā robeža starp gaumīgi un bezgaumīgi pasniegtu un dekorētu ēdienu? Tviterī atsaucību guvusi kustība We want plates, kas pieprasa ēdienu pasniegt tikai un vienīgi uz šķīvjiem un iebilst pret desertiem glāzēs, dzērieniem ievārījuma burciņās un fritētiem kartupeļiem tējas krūzēs. Man nav pretenziju, ja steika gabals tiek servēts uz koka dēlīša, uzkodas uz asfaltpelēkās šīfera plāksnes vai krēms brilē konservu kārbā.

Taču kustībai We want plates ir piemēri, kur gastrohuligānisma robežas ir pārkāptas – kalmāru gredzeni uzvērti uz santehnikas caurulēm, kartupeļu salmiņi cinkotās lejkanniņās un maize čībās un cepurēs. Arī man ir savi ļoti personīgi aizspriedumi – es nemalkoju vīnu no plastmasas glāzēm. Varbūt snobiski, bet man vīns ir dzēriens baudīšanai.

Vai tiešām gribam redzēt ēdienus porcelāna šķīvjos ar sudraba galda piederumiem? Kur tad paliek britu tradīcija ēst fish & chips, ietītu avīzē, vai katalāņu krēmu no glazēta māla trauciņa? Pilītes, lāsītes un švīkas uz šķīvja ir inovatīva pieeja ēdiena pasniegšanā? Trīs pavāru restorānā Tam labam būs augt ēdienu bieži pasniedz uz sviestpapīra loksnes, ko viesmīle mākslinieciski dekorē ar dažādiem gēliem – ar agaru sastindzinātām augļu sulām, kas pēc tam sablendētas. Restorānā Vincents izmanto gan šīfera plāksnes, gan koka dēlīšus, gan sasaldētus ledustraukus ar iesaldētiem ziediem, restorānā Telpa vēlo brokastu bufetes ēdienus servē uz koka plāksnēm, bet restorānā Elements dažus desertus ceļ galdā uz apgleznotām flīzītēm. Pēdējā laikā gan Rīgas šefpavāri vairāk redzami, Raunas ceplī pasūtot māla šķīvjus uzlocītām maliņām.

Putas, kvenele un dīgsti – jauni izaicinājumi uz šķīvjiem? Blenderis, ksantāna sveķi un sifons putās var pārvērst itin visu. Kā atvadas no molekulārās gastronomijas triumfa putas joprojām rotā gan sāļos ēdienus, gan desertus. Kvenele restorānos liekas nedaudz garlaicīga, bet patiesībā šī ātri pagatavojamā ēdiena forma uzlabotu daudzu mājas ēdienu izskatu, sakot ardievas pļeckām uz šķīvja. Kveneles ēdiena formu izveido, biezputras u. c. masu viļājot starp divām vienāda izmēra karotēm. Aizvadītā gada nīstāko dekoru grand prix viennozīmīgi piešķiru zirņa dīgstam, jo tam ir specifiska garša, kas reti sader ar tām garšām, kur šis dīgsts kā dekorācija iesprausts. Kad Valtera restorāna šefs Valters Zirdziņš savas domas par to izteica restorāna mājaslapā, man naivi šķita, ka šī tēma beidzot ir slēgta. Taču visi laikam nesadzirdēja – restorāna Piramīda jaunās ēdienkartes ēdienos to atkal varēja atrast.

Pretenciozi nosauktajās dizaina tortēs ir līdzība ar eiroremontu, kur šķībās sienas apdarina ar reģipsi, bet tortēm sānus cukura mastika uzpolsterē kā lētam ādas dīvānam. Vēl neesmu redzējusi nevienu gardu muti notiesājam cukura mastikas ziedus, bet pirms tortes sagriešanas esmu pieredzējusi mirkli, kad cukura mastikas kārta kā grīdlupata tiek novilkta un iemesta miskastē.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē