Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ģeologi iebilst pret VARAM plāniem ierobežot zemes īpašnieku tiesības

Baltijas ģeologu asociācija iebilst pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto zemes dzīļu izmantošanas tiesiskā regulējuma maiņu, uzskatot, ka tas ierobežo zemes īpašnieku tiesības, aģentūru LETA informēja organizācijā.

Jau iepriekš asociācija paudusi bažas, ka šis dokuments neatbilst zemes īpašnieku, privātuzņēmēju un arī sabiedrības interesēm. Pēc ģeologu domām, ministrijas sagatavotajā koncepcijā ietvertie risinājumi nesasniegs noteiktos mērķus, proti, veidot investīcijām labvēlīgu vidi, pilnveidot normatīvo aktu ietvaru, veicināt zemes dzīļu racionālu un efektīvu izmantošanu, veicināt zemes īpašnieku ieinteresētību zemes dzīļu resursu izpētē un izmantošanu.

Pēc nozares organizāciju iebildumiem joprojām neesot novērstas dokumentā konstatētās nepilnības, un joprojām organizācijai pastāvot bažas, ka tiks būtiski ierobežotas zemes īpašnieku tiesības.

"Nav veikta pietiekama Latvijas zemes dzīļu apzināšana un apraksts, vispār nav apskatīts jautājums par specifisku derīgo izrakteņu izmantošanas jautājumiem," pauž Baltijas ģeologu asociācijas valdes locekle Marita Strādere. Tāpat koncepcijā netiekot analizēti zemes dzīļu izmantošanas aspekti, kas būtu jāpilnveido, kā arī neesot izvērtēti citi pasākumi, piemēram, citu normatīvo aktu grozījumi potenciālo investīciju piesaistei.

Tāpat ministrijai tiek pārmests, ka dokumentā nav atrunāts kompensācijas mehānisms zemes dzīļu īpašniekiem zemes atsavināšanas vai ierobežotas lietošanas dēļ. Ģeologiem nav radusies pārliecība, ka iespējamais ekonomiskais labums pārsniegtu izdevumus, kuri valstij būtu jāsamaksā zemes īpašniekiem.

Lai gan koncepcija tiks pirmdien, 16.oktobrī, izskatīta Ministru kabineta komitejas sēdē, organizācija aicina pārdomāt dokumenta tālāko virzību, kritiski izvērtējot valstij un tās iedzīvotājiem piederošās dabas bagātības, to izmantošanas iespējas savas valsts labā.

VARAM sagatavotās koncepcijas mērķi ir veicināt zemes dzīļu izpēti un jaunas, mūsdienīgas informācijas par zemes dzīļu uzbūvi un īpašībām iegūšanu, kā arī veidot investīcijām labvēlīgu vidi un veicināt zemes īpašnieku ieinteresētību zemes dzīļu resursu izpētē un izmantošanā. Ministrija piedāvā pilnveidot spēkā esošo normatīvo regulējumu, nosakot zemes un zemes dzīļu lietošanas tiesību aprobežojumus zemes dzīļu izpētes gadījumos, kā arī paredzot iespēju noteikt valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalus minerālresursu izmantošanai.

Šis variants neparedz atcelt nepieciešamību zemes dzīļu ieguvējam vienoties ar katru zemes īpašnieku par derīgo izrakteņu meklēšanas un izpētes veikšanu konkrētā īpašumā ar kontaktmetodēm. Turklāt zemes īpašniekam pienākas kompensācija par zemes dzīļu ieguvi un izmantošanu, ja privātpersonai tiek aprobežotas tiesības uz zemes dzīlēm un to izmantošanu, un atlīdzība, ja izpētes laikā nodarīts kaitējums viņa īpašumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē