Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Graikste: Ēdinātājus nedarboties ēnu ekonomikā spētu atturēt PVN samazināšana

Tos ēdināšanas biznesa dalībniekus, kas patlaban darbojas ēnu ekonomikā, iznākt no tās varētu mudināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes piemērošana sabiedriskās ēdināšanas sektoram, informē Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidro, ka patlaban ēdināšanas sektorā esošajiem uzņēmumiem tiek piemērota 21% likme, taču, pēc asociācijas ieskatiem, kā arī ņemot vērā starptautisko praksi, ēdinātājiem varētu piemērot PVN samazināto likmi 12%, kā tas ir, piemēram, viesnīcu sektoram.

Tiesa, Graikstei nav aplēses par ēnu ekonomikā esošo ēdinātāju apmēru. Taču viņa uzsvēra, ka samazinātā PVN likme varētu būt veicinošs faktors iznākšanai no ēnu ekonomikas. "Starptautiskā prakse liecina, ka pēc pavisam neilga laika, kad tikusi samazināta PVN likme, pieaug ēdināšanas uzņēmumu apgrozījums."

Jautāta par situāciju ar Gan Bei restorānu nelikumībām, Graikste atzina, ka asociācijai tā ir nepatīkama informācija, jo asociācija līdz šim ir pielikusi pūles, lai rosinātu piemērot samazināto PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas sektoram.

"Notikušais ar Gan Bei apbēdina asociāciju, jo līdz šim esam pūlējušies panākt samazinātās PVN likmes piemērošanu ēdināšanas sektoram. Bet, ņemot vērā notikušo ar Gan Bei, šķiet, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecere apturēt uzņēmuma darbību ir pareizs risinājums. Taču nevaram būt droši, ka Gan Bei restorāni netiks pārreģistrēti uz kādu citu uzņēmumu, kas jau varētu būt dibināts," skaidroja Graikste.

Kā ziņots, tā kā restorānos Gan Bei joprojām tiek turpinātas krāpnieciskas darbības ar kases aparātiem, VID patlaban izskata iespēju slēgt vai nu kādu šī uzņēmuma struktūrvienību, vai apturēt visu uzņēmuma darbību, ceturtdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dombrovskis: Latvijai jāpaātrina ES fondu apguve

Latvijai ir jāpaātrina Eiropas Savienības (ES) fondu apguve, šorīt intervijā TV3 pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, Jaunās vienotības pirmais numurs gaidāmajās E...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē