Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gruškevics: Neskatoties uz lielo finansējumu, Latvijā izglītības kvalitāte ir zema

Ieguldot lielus finanšu resursus, Latvijā ir zemas kvalitātes izglītība, trešdien Latvijas Bankas konferencē Reformas - konkurētspējas un izaugsmes atslēga atzina Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mareks Gruškevics."Ar lieliem finanšu resursiem saņemam zemu izglītības kvalitāti," izteicās Gruškevics.

Viņš atzīmēja, ka Latvijā starp Eiropas Savienības valstīm ir augstākais izglītības finansējuma īpatsvars kopējos valdības izdevumos, proti, valdības izdevumi izglītībai veido 15,8% no kopējiem izdevumiem. To pirms diskusijas Latvijas Televīzijas raidījumā _Rīta Panorāma _minēja arī Latvijas Bankas prezidents Ilmaŗs Rimšēvičs. Latvija, pēc 2014.gada datiem, ir septītajā vietā pēc izdevumiem no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēdējo četru gadu laikā valdības izdevumu apmērs izglītībai pieaudzis par 24%. Vienlaikus atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem Latvija pēc sasniegtās izglītības kvalitātes līmeņa ieņem 24.vietu starp 76 valstīm."Mūsdienām neatbilstošs saturs un lielā pārslodze rada skolēnu un studentu zemo motivāciju mācīties un ievērot disciplīnu," uzsvēra Gruškevics, norādot, ka izglītības iestādēs ir jāievieš uz skolēnu un studentu orientēts un prasmēs balstīts mācību un studiju process.Tāpat viņš minēja, ka Latvijas Bankas ieskatā kvalitatīva izglītības sistēma ir valsts izaugsmes garants un šai izaugsmei ir jābūt ar ilgtermiņa efektu.Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas Banka šodien rīko ikgadējo tautsaimniecības konferenci, kura šoreiz veltīta reformām veselības aprūpes un izglītības nozarē. Konferencē _Reformas - konkurētspējas un izaugsmes atslēga_Latvijas Bankas ekonomisti kopā ar politikas lēmumu pieņēmējiem un nozares ekspertiem meklēs risinājumus, kā uzlabot kvalitāti un efektivizēt līdzekļu izlietojumu veselības aprūpē un izglītības sistēmā, tādējādi dodot perspektīvu Latvijas uzņēmumu attīstībai, investīciju piesaistei un tautsaimniecības konkurētspējai kopumā.

Top komentāri

Pauls
P
Ar tādiem kā Gruzis mēs tikai grimsim, jo viņi nav loģiski domājoši darītāji, bet padomdevēji visās lietās.
JK
J
Ko jūs? Gruškevičs ir gudrs. Pat izskaitļoja kā čempionāta laikā aizbraukt uz Kanādu. Zviedrijā šādā gadījumā ceļš uz darbu valsts iestādēs būtu slēgts.
Tautas partijas džeki joprojām ir l
T
Dzimšanas dati 1978. gada 29. septembrī (38 gadi) Politiskā partija Tautas partija (1998-2011) LETA 3.jūlijs 2012 11:28 No amata atstādinātajam Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāram Marekam Gruškevicam pērn māte Mārīte Putnevica uzdāvinājusi 22 200 eiro (15 602 latus), liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskojamo datu bāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija par 2011.gadu. Gruškevics aģentūrai LETA stāstīja, ka māte naudu uzdāvinājusi dzīvokļa iegādei. Pērn viņš IZM nopelnījis 16 644 latus, kas ir par 64 latiem vairāk nekā 2010.gadā. Deklarācijā Gruškevics norādījis, ka ir valsts kapitāldaļu turētājs VSIA "Rīgas Pārtikas ražotāju vidusskolā", SIA "Tenisa centrs "Lielupe"", VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"", SIA "Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda"", SIA "Sporta centrs "Mežaparks"", SIA "Latvijas Olimpiskā vienība", VSIA "Bulduru Dārzkopības vidusskola". Gruškevica īpašumā ir dzīvoklis Rīgā un Liepājā, 1992.gadā ražota automašīna "Mitsubishi", kā arī vērtspapīri trijos ieguldījumu fondos 53 ASV dolāru (30 latu) vērtībā. Pērn Gruškevics veicis darījumus ar vērtspapīriem 49 260 ASV dolāru (27 438 latu) vērtībā, kā arī no iegādājies dzīvokli 78 699 eiro (55 310 latu) vērtībā. 2010.gada deklarācijā redzams, ka skaidrā naudā Gruškevics bija uzkrājis 10 800 latus, savukārt AS "Swedbank" - 60 188 latus. Jau rakstīts, ka izgītības ministrs Roberts Ķīlis rosinājis disciplinārlietu pret IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli. Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Gruškevics ir atbrīvots no pienākumu pildīšanas. Neatkarīgi no disciplinārlietas iznākuma pieņemts lēmums Gruškevicu rotēt citā amatā. Disciplinārlietas pagarināšana ir prettiesiska un visi tālākie lēmumi ir nelikumīgi, šādu viedokli LETA pauda Mareks Gruškevics. Gruškevics uzskata, ka disciplinārlietas izmeklēšanu varēja pabeigt mēneša laikā līdz maija beigām, tādēļ viņš disciplinārlietas pagarināšanu uzskata par prettiesisku, piebilstot, ka 12 gadu pieredze valsts pārvaldē ļaujot viņam izdarīt secinājumus par Ministra biroja juridiskā darba kvalitāti. Līdz šim viņam neesot piedāvāts cits amats. Pašlaik Gruškevics slimo.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē