Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Integrācijas eksperts: Apšaubu, vai Спорная teritorija skatītāju tuvina Latvijai

Ja vēlamies sekmēt to, lai arī krievu vēlētājs balsotu par dažāda politiskā spektra partijām, nevis koncentrētos tikai uz vienu konkrētu politisko spēku, tad pastāv jautājums, vai šādas diskusijas saturs to visu veicina, tā par jauno Pirmā Baltijas kanāla (PBK) raidījumu Спорная teritorija sacīja bijušais Sabiedrības integrācijas fonda direktors Nils Sakss.

Raidījuma sākumā diezgan ironiski tiek runāts par Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība) svētku uzrunu,  turpinājumā tiek apšaubīta valsts izvēle par eiro ieviešanu, tāpēc, kā norāda N. Sakss, pastāv jautājums, vai šādā veidā skatītājs tiek tuvināts sajūtai, ka Latvija ir viņa valsts un raidījumā pieminētie politiķi ir viņa politiķi.

Jaunā programma iecerēta kā līdzvērtīgas diskusijas sākums starp sabiedrības latvisko un cittautiešu daļu, teikts raidījuma pieteikumā. Kā ziņots, programmas autori ir krievu televīzijas žurnālists Andrejs Mamikins un latviešu polittehnologs un sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks.

"Ja tā ir malā stāvošu ekspertu brīvas pārdomas par dzīvi, tad ir interesanti, bet vai tas veicina sabiedrības integrāciju, man tādas pārliecības nav," uzskata N. Sakss.

Tāpat N. Sakss norādīja, ka ikdienas līmenī jau tagad latvieši ar krieviem sarunājas. "Es domāju, ka kaimiņš ar kaimiņu runā, darba kolēģi runā un ne jau tur ir problēma. Tas, ko mēs vēlamies - mēs vēlamies redzēt valstī kopīgus pamatprincipus un vērtības," uzsver bijušais Integrācijas fonda direktors.

Viņš gan atzina, ka A. Mamikins un J. Liepnieks ir spilgtas personības, kuru sarunā ir interesanti klausīties, tādēļ šādam raidījumam varētu būt liels potenciāls. Savukārt tas, ka raidījums notiek divās valodās, viņaprāt, ir interesants paņēmiens, kas "domājot par vienotu telpu, varētu dot kādu labumu".

Savukārt sociālantropologs Klāvs Sedlenieks norāda, ka šāds raidījuma formāts varētu nostrādāt, jo divvalodīgai auditorijai šādi var demonstrēt to, ka pēc būtības iespējams sarunāties pat tad, ja katrs runā savā valodā.

"Mēs zinām to, ka ikdienas situācijās tā bieži vien arī notiek, ka cilvēki runā katrs savā valodā un tomēr kaut kā saprotās. Kas attiecas uz kaut kādu mediju patēriņu, tas notiek visu laiku – mēs skatāmies filmas citā valodā un savā starpā sarunājamies citā valodā, tā ir tāda ikdienas lieta," sacīja K. Sedlenieks.

Arī sociālajā tīklā Twitter sabiedrībā zināmi cilvēki pauduši viedokli par jauno raidījumu.

Aleksandrs Kiršteins ‏ raksta: "PBK saimnieku mērķis - ar jauno raidījumu, kurā Liepnieks runā latviski, bet Mamikins krieviski, uzpotēt domu, ka ES bez "diženās" ne soli."

Gunārs Valulis uzsvēris, ka raidījums divās valodās grūti uztverams. ‏ "PBK Mamikins un Liepnieks uzaicinājuši ''lielo'' KNAB speciālistu, kurš gāž samazgas pār biroju. Raidījums - grūti uztverams. Pagaidām nepatīk," viņš paudis savā Twitter kontā.

Dace Balode raksta: "Neskatos PBK, bet interesanti, cik TV profiņš Mamikins paprasīja $ par tukšu gvelšanu kopā ar TV nebaudāmo tehnologu? :)"

Kāds Twitter lietotājs Renars_S raksta: "Kur jāsamaksā, lai to nerāda: @JurgisLiepnieks un Mamikins 20:40?"

Savukārt Ivars Gorbunovs ‏ norādīja, ka "Mamikina un Liepnieka šovā pats Liepnieks izklausās nenormāli samāksloti. It īpaši tas "Jā, jā, jā", toties Āboltiņas uzrunas analīze laba."

Lietotājs ar vārdu Fred Bykov ‏ norādīja - "Liepnieks выглядит вполне адекватным человеком, а значит скоро его объявят врагом народа :)"во время всеобщей лжи, правда это экстремизм"".

Oskars Fīrmanis savukārt domā, "Liepnieka un Mamīkina šovs pa PBK. Diezgan samāksloti. Toties Liepnieks jau paspējis S.Āboltiņu un Vienotību salīdzināt ar cūkdelfīnu :)".

Arī KurmisRupucis savā ‏ Twitter kontā atzīst - "Spornaja teritorija - incanti, kā Liepnieks spēj noturēties nepārslēgties uz krievu val.,incants koncepts, jāiemācās klausīties, grūti iet".

Andra Neiburga ‏ norādījusi, ka "šeit vairāk bija jūtama tīksmināšanās par savu daiļrunību kā analīze - mums taču arī vismaz 9 klases un nav jāatkārto četrreiz:)".

Jau ziņots, ka ideju atzinīgi vērtē arī žurnāliste Baiba Strautmane, kura portālam Diena.lv iepriekš pauda nožēlu, ka šādu raidījumu piedāvās PBK, nevis kāds no latviešu kanāliem. Ar šādu raidījumu PBK iegūs zināmu latviski runājošās auditorijas daļu, taču labāk būtu bijis, ja kāds no tā saucamajiem latviešu kanāliem šādā veidā iegūtu krievu skatītājus, sacīja B. Strautmane.

"Tīri teorētiski, es domāju, ka ideja kā tāda ir ļoti laba. Ja mēs gribam, lai krievi kaut ko uzzinātu par to, ko mēs latvieši domājam par lietām, varbūt viena daļa daudz ko nesaprot, jo viņiem kaut ko citu stāsta, tad šis ir vienīgais veids," norādīja žurnāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē