Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jaunzeme-Grende: Kas salīdzinoši ir Berlīnes kinofestivāls?

Ja Kultūras alianse nolems, ka Berlīnes kinofestivāls ir pielīdzināms lielajām sporta sacensībām, piemēram, Olimpiskajām spēlēm, tad jautājumu par mākslinieku prēmēšanu varētu skatīt gada beigās, Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā Panorāma sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

"Vajag nosaukt konkrētus pasākumus, festivālus kultūras jomā, kas būtu pielīdzināmi starptautiskajām sporta spēlēm vai olimpiādēm," ziņu raidījumam sacīja Ž.Jaunzeme-Grende.

Jau ziņots, ka diskusiju par starptautiskus panākumus guvušu mākslinieku prēmēšanu aktualizējis Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilmas Mammu, es tevi mīlu! un Ēvalda Lāča animācijas filmas Eži un lielpilsēta augstais novērtējums Berlīnes kinofestivālā. Kā vēstīts, Norda filma ieguva Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu, savukārt Lāča animācijas filma ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

"Es nevaru iet pie Finanšu ministrijas un teikt - dodiet naudu. Tas, ko es neesmu izdzirdējusi no kultūras cilvēkiem, kas ir Berlīnes festivāls salīdzinoši," atzina ministre.

"Ja Kultūras alianse nolems, ka šis festivāls ir pielīdzināms lielajām sporta sacensībām, tad gada beigās šo jautājumu var skatīt," uzsvēra ministre.

Jau vēstīts, ka dzejniece Liāna Langa uzskata - sasniegumi kultūras jomā ir līdzvērtīgi sasniegumiem sportā un to būtu jāņem vērā arī valstij, piešķirot atbilstošas prēmijas. "Tieši kultūras fakti pastāsta par Latviju un nes tās vārdu pasaulē tādā intelektuālā un emocionālā līmenī, kas ir ļoti nozīmīgi Latvijas tēlam pasaulē. Līdz ar to tā publisko attiecību vērtībā nav novērtējama pat ne ar lieliem līdzekļiem," uzskata dzejniece. Viņa abu Latvijas filmu panākumus Berlīnes kinofestivālā salīdzina ar sportistu panākumiem Olimpiskajās spēlēs, līdz ar to būtu pelnījušas atbilstošas valsts prēmijas.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls jeb Berlināle ir viens no svarīgākajiem kinofestivāliem pasaulē un viscienījamākajiem preses pasākumiem Berlīnē. Festivāls ir atklāts 1951. gadā un mūsdienās tas ir kļuvis par lielāko publiski apmeklēto filmu festivālu pasaulē ar vairāk kā 270 000 pārdotām biļetēm un 450 000 apmeklējumiem. Festivālā tiek izrādītas līdz pat 400 filmām, aptuveni 20 filmas sacenšas par festivāla galvenajām balvām Zelta lāci un Sudraba lāci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē