Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Junkurs: Atgriešanās ir reāla, ja tiks atrisināti konkrētām aizbraucēju grupām sāpīgie jautājumi

Panākt, lai Latvijā vēlētos atgriezties ap simts tūkstošiem cilvēku, jeb katrs trešais – ceturtais no tiem, kuri devušies un turpina doties uz ārvalstīm, nav nereāli, taču lai šādu mērķi sasniegtu nepieciešamas nevis cerības, bet gan konkrēta rīcība, pie kam daudz plašākā mērogā, nekā atsevišķu ministriju darba lauks, uzskata Saeimas neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Jānis Junkurs.

Tāpat jāmaina arī pieeja jautājumam par tautiešu aicināšanu mājup, sarunā ar Diena.lv norāda parlamentārietis. Viņaprāt, amatpersonu vairākumam par aizbraucējiem ir naivs priekšstats kā par cilvēkiem, kuri Latviju atstājuši vai nu bezdarba, vai zemo algu dēļ, un atgriezīsies Latvijā, līdzko parādīsies jaunas darba vietas un pieaugs darba alga, taču šis priekšstats realitātei atbilst ļoti nosacīti. Lai arī nav veikti plašāki pētījumi par šo jautājumu, ir skaidrs, ka no Latvijas aizbraukušās būtībā dažādas cilvēku grupas un dažādu iemeslu dēļ, tādēļ ja izdosies novērst cēloņus, kamdēļ aizbrauc kāda konkrēta cilvēku grupa, vai iemeslus, kas kavē viņu atgriešanos mājās, tiks radīti priekšnoteikumi tam, lai cilvēki atgrieztos, uzskata J. Junkurs.

Piemēram, uz ārzemēm ir devies ievērojams skaits cilvēku, kuri krīzes dēļ nespēja nomaksāt hipotekāros kredītus, zaudēja savus mājokļus un vēl palika parādā kredītiestādēm lielas naudas summas. Ja viņiem nebūs pieejams viegls un ērts maksātnespējas process, šie cilvēki Latvijā neatgriezīsies, jo viņiem ir ģimenes, bērni un nav nekādas vēlēšanās dzīvot gluži vai dzimtenes patiltē, maksājot par zaudētiem īpašumiem. Tamdēļ neatkarīgo deputātu grupa cer panākt atbilstošas izmaiņas maksātnespējas likumā, un mēs uzskatām, ka daļa cilvēku šajā gadījumā atgriezīsies, bet vēl citi izšķirsies par palikšanu dzimtenē, norāda parlamentārietis.

Tāpat daudzi aizbraucēji varētu atgriezties, ja būs droši par savu bērnu nākotni, ja viņiem tiks sniegtas pieņemamas sociālās garantijas, utt.. „Vēl viens piemērs – cilvēki atgriezīsies, ja spēs atrast pietiekami apmaksātu darbu tuvu mājām Latvijas lauku reģionos. Ja viņiem piedāvā strādāt tālu no mājām reģionu centros, tad Īrija šķiet pat labāks risinājums, jo tur atalgojums ir lielāks, ir ievērojamas sociālās garantijas, pastāv latviešu kopiena, bet mājās tu neesi abos gadījumos,” saka deputāts.

Visi šie jautājumi ir risināmi, nepieciešams vienīgi precīzi apzināt problēmas un novērst to cēloņus, kā arī politiskā griba, kura pagaidām gan vairāk izpaužas partiju vārdos, nevis darbos, uzskata J. Junkurs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē