Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Kalniete: Djukovam un Simindejam nevēlamo personu statuss jāsaglabā ilgstoši

Krievijas pilsoņiem Aleksandram Djukovam un Vladimiram Simindejam piešķirtais persona non grata statuss jāievēro konsekventi ilgākā laika periodā, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Eiropas Tautas partijas grupa, V).

Kalniete skaidro, ka viņa ieņēma Latvijas ārlietu ministres amatu laikā, kad tika gatavots dokuments par Krievijas pilsoņa Dmitrija Rogozina pasludināšanu par persona non grata - publiski šo informāciju izplatīja nākamais ārlietu ministrs Rihards Pīks (TP). Toreiz dokumenta gatavošana tika pamatota ar ļoti nopietniem faktiem, tāpēc EP deputāte ir pārliecināta, ka arī ārlietu ministra Edgara Rinkēviča rīcībā bija ļoti nopietna informācija, kas lika pieņemt minēto lēmumu.

Tas ir drošības iestāžu pienākums noteikt, ar kādiem mērķiem ikviena persona vēlas ierasties Latvijā - būtu ļoti neapdomīgi ļaut Djukovam un Simindejam šeit izplatīt tendenciozus melus, kuri šķeltu sabiedrību, akcentēja politiķe.

Viņa vēlas, lai nevēlamās personas statuss šajā gadījumā tiktu saglabāts ilgstoši, kas neesot darīts Rogozina gadījumā. Pēc tam, kad Krievija viņu izvēlējās par vēstnieku NATO, Aigara Kalvīša (TP) vadītā valdība nolēma izslēgt Rogozinu no viņam nelabvēlīgā saraksta.

Kalniete arī uzskata, ka Krievijas sabiedrībai būtu jāspēj ļoti rūpīgi izanalizēt savas valsts vēstures, it īpaši totalitārā komunisma laikā paveiktos noziegumus. Šāda pieeja liecinātu par Krievijas sabiedrības "brieduma un veselīguma pakāpi".

"Krievija nevēlas ieskatīties savā vēsturē, kurā ir bijuši arī traģiski notikumi, kas bija vērsti uz cilvēku nogalināšanu. Šajā valstī īsti nav uzcelts neviens valstiskas nozīmes monuments, kurš godinātu [totalitārā komunisma] paveikto noziegumu upurus," akcentēja Kalniete, par nepietiekamu nodēvējot faktu, ka Krievijas pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs tikai vienu reizi ir publiski apmeklējis mazākas nozīmes piemiņas vietu.

Krievija arī nesniedz finansiālo palīdzību nevalstiskajai organizācijai "Memoriāls", kura par saviem pētījumiem par totalitārā komunisma perioda noziegumiem, to starp cilvēku nometināšanu gulagā, ir saņēmusi PSRS disidenta Andreja Saharova balvu.

Kopš 1988.gada EP katru gadu piešķir Saharova balvu personām vai organizācijām, kas aizstāv domas brīvību, liecina EP mājaslapā publicētā informācija.

Politiķe uzsvēra, ka kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ļoti daudz ir izdarīts, lai skaidrotu Latvijas vēsturi, tāpēc Eiropai nav problēmas ar Latvijas vēstures izpratni.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP) pieņemis lēmumu par Djukova un Simindeja pasludināšanu par Latvijai nevēlamām personām un iekļaušanu to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā ir aizliegta. Lēmumu ministrs ir pieņēmis, balstoties uz kompetento iestāžu atzinumu par šo abu personu apzinātu nevēlamu rīcību, kas kaitē Latvijas valstij un tās pilsoņiem,  informē Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Top komentāri

krievs
k
Sos divus pretigos melus, intrigantus, sabiedribas padibenes, degradatus, kremla vesturniekus Latviajs melnaja saraksta ir jatstaj lidz vinu dzives pedejai dienai. Sadiem neliesiem nekad nav jalauj iebraukt Latvija valsti, pietiek ar siem kretiniem aukleties. Krievija sadi mergi izrai9sija asinainako revaluciju cilveces vesture un nu vini knakstas pa citam valstim, lai varetu realizet savus kompleksus, naidu un asinskari uz citam tautam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē