Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kalniete: Ja Piebalgs kļūs par Vienotības priekšsēdētāju, viņam jādod iespēja izraudzīties savu komandu valdē

Ja bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs tiks ievēlēts par Vienotības priekšsēdētāju, viņam jādod iespēja izraudzīties savu komandu valdē, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), kura partijas priekšsēdētāja vēlēšanās atbalstīs tieši Piebalgu.

Kalniete uzskata, ka Piebalgam kā vairākkārtējam ministram un bijušajam eirokomisāram ir ļoti liela politiskā darba pieredze. "Viņam piemīt vēl viena laba īpašība - viņš nevis konfliktus saasina, bet mēģina tos izlīdzināt. Es domāju, ka vadītājam, it īpaši tik sarežģīta sastāva partijā kā Vienotība, kas ir veidota no trim partijām un spilgtām personībām, tā ir ļoti svarīga īpašība. Partijas vadītājam nedrīkst būt "savējo", kas domā tā kā viņš, un "citi", kurus var iepļaukāt, jo viņi domā citādi un tātad nepareizi," sacīja Kalniete.

"Valdes sēdēs neesmu dzirdējusi no Piebalga ne personīgus uzbrukumus pret kādu no partijas biedriem, ne žibināšanos ar vārdiem un jēdzieniem, lai skaisti izklausītos. Kā matemātiķim Piebalgam argumentācija vienmēr ir racionāla un pārdomāta. Politikā, manuprāt, vissvarīgākā ir spēja precīzi novērtēt realitāti un spēku samēru un atbilstīgi tam darboties," uzsvēra Kalniete un atzīmēja, ka Piebalgs, tāpat kā viņa, politikā ir vairākus gadu desmitus, kas "dod lielāku izpratni par politiskajiem procesiem un attīsta atbildības sajūtu".

Kalniete ir pārliecināta, ka Vienotībā nav iespējama situācija, ka Piebalgs būs priekšsēdētājs, bet Vienotību faktiski turpinās vadīt Solvita Āboltiņa, kura ir paziņojusi, ka priekšsēdētāja vēlēšanās nekandidēs, bet vēlētos turpināt darboties partijas valdē.

"Tas būtu iespējams, ja par partijas priekšsēdētāju kļūtu kāds mazāk pieredzējis biedrs, kuram nebūtu pieredzes un personības brieduma. Ja Piebalgs kļūs par Vienotības priekšsēdētāju, pirmajā vadības periodā viņam jādod iespēja kongresā izraudzīties savu komandu pašam. Pretējā gadījumā var notikt dažādas aizkulišu vienošanās, kuru rezultātā var tikt ievēlēta valde, kuras sastāvs var būt ar atšķirīgu motivāciju," sacīja EP deputāte.

Jautāta, kāpēc tik strauji ir samazinājies Vienotības reitings, Kalniete pauda viedokli, ka Vienotība vēl nav norakstāma, bet partijas atdzimšanai ir jānotiek vairākām lietām. "Pirmkārt, ir jānomaina partijas vadība. Vienotībai ir jānāk ar svaigu piedāvājumu. Politika ir ļoti nežēlīga, un parasti situācijā, kad partijas vadītāja reitings ir negatīvs, no tā cieš visa politiskā organizācija. Reitingi vispār nav nekas taisnīgs. Ir cilvēki, kas tikai māk skaisti parunāt, un viņu reitingi ir augsti, bet no reālā darba tur nekā nav. Reizēm ir tā, ka cilvēki nepieņem kādu politisku personību, un tur neko nevar darīt. Veiksmīgam politiķim jāpiemīt spējai patikt."

EP deputāte ir pārliecināta: ja Vienotība ārkārtas kongresā spēs ievēlēt jaunu partijas vadību un pēc tam pāriet uz tolerantāku partijas vadības stilu, tad Vienotības vienotība atjaunosies. "Visās partijās cilvēki domā dažādi, un katra vadītāja lielākā prasme ir panākt, ka iekšējās "straumes" un pretrunas neizplūst uz āru. Tas, ka "Vienotībā" visu laiku notiek tāda savstarpēja "ieštaukāšanās", liecinot par to, ka partijas vadība nespēj pietiekami labi strādāt ar tiem cilvēkiem, kas domā citādāk nekā vairākums."

"Tā ir viena liela atšķirība starp Eiropu un Latviju, jo pie mums valda uzskats, ka vairākuma viedoklis visiem ir jāpieņem. Eiropā mēģina atrast tādu lēmumu, lai arī mazākuma vēlmes tajā tiktu ņemtas vērā. Un tas rada iespēju saskaņoti rīkoties. Apmēram trešdaļa no Vienotības vēlētājiem ir par liberālāku, taisnīgāku un intelektuālāku politiku. Viņus pārstāv zināms partijas biedru skaits, pieļauju, ka es arī piederu pie tiem. Mūs saukā dažādi - par "sorosītiem", liberāļiem, lai gan mēs tādi neesam. Ja viņi tiktu izspiesti no partijas, tas nozīmētu, ka daļai vēlētāju nebūtu ne viena, par ko balsot. Tas uzliek pienākumu Vienotībai savākties un nesapņot par kaut kādu mazu un disciplinētu partiju," piebilda Kalniete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē