Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kažoka: Ja jāatkāpjas Zaķim, tad amats jāzaudē arī Ušakovam, Jaunzemei-Grendei un vēl 100 amatpersonām

Ja tiek izmantota tāda ētikas latiņa, kas prasa "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa atkāpšanos auto pirkuma skandāla dēļ, tad no amata dažādu pārmetumu dēļ ir jāatkāpjas arī Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam un kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei.

Tā aģentūrai sacīja politoloģe Iveta Kažoka, atbildot uz portāla "Tvnet" komentētāja Otto Ozola pārmetumiem, ka Kažokas un citu "superekspertu" maigā attieksme pret Zaķi neļauj Latvijas politikai sasniegt Rietumeiropas standartus.

"Cenšos būt vienlīdz barga vai maiga pret visām partijām un neredzu pamatu kādam noteikt stipri augstāku atbildības latiņu. Ja no amata ir jāatkāpjas Zaķim, tad saskaņā ar tik augstu ētikas latiņu, no amata būtu jāatkāpjas vēl 100 līdz 200 amatpersonām," sacīja politoloģe, norādīdama, ka saskaņā ar viņas iekšējo ētikas līmeni, Kažoka varētu sastādīt sarakstu ar apmēram pāris simtiem amatpersonu, kurām nebūtu jāatrodas politikā.

Viņa Zaķa gadījumu reakciju atstāj partijas ziņā, kura šoreiz, varbūt, ir palaidusi garām iespēju rīkoties atbilstoši augstākajiem morāles standartiem. Politoloģe būtu priecīga, ja kāda partija uzstādītu augstāku politiskās ētikas līmeni, nekā Latvijā ir ierasts. Taču viņa arī neuzskata, ka "klases teicamniekiem" - Reformu partijai, nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Vienotībai", kuras cenšas ievērot ļoti augstus standartu - būtu jāizvirza citi, atšķirīgi kritēriji, kā tām partijām, kuras biežāk rīkoties neētiski.

Kažoka domā, ka cilvēkiem, kuri uzskata, ka Zaķim šajā situācijā jāatkāpjas no amata, būtu jāprasa arī Ušakova demisija par to, ka viņš ir saistīts ar mediju ietekmēšanu, Urbanoviča atkāpšanās no amata par mēģinājumu no savas Saeimas deputāta algas izkrāpt 20% un Jaunzemes-Grendes demisija par to, ka viņa rīkojusies pretēji partijas deklarētajai pozīcijai, pārdodot savu īpašumu. Kažoka uzskata, ka šāda pieeja būtu "ārkārtīgi augstas latiņas" uzstādīšana un viņa būtu iepriecināta, ja kāda partija to uzstādītu.

"Uz visām partijām ir jāattiecina vienlīdzīgi kritēriji," aģentūrai LETA akcentēja politoloģe.

Komentētājs Ozols raksta, ka Latvijai nekad nesasniegt Zviedrijas, Vācijas vai pat Igaunijas dzīves līmeni, ar šādu mediju vadītāju, politikas ekspertu un citu viedokļu līderu attieksmi pret Zaķa auto iegādes skandālu.

Kā ziņots, "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs esot apmierinājis frakcijas iepriekš izteiktās prasības, kā risināt gadījumu ar automašīnas iegādi, - viņš atvainojies, paudis nožēlu un nomaksās PVN.

Pēc "Vienotības" frakcijas 13.jūnija sēdes frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne (V) žurnālistiem uzsvēra, ka frakcija pieņēma zināšanai to, ka pirms nedēļas izteiktās vēlmes patlaban ir apmierinātas, un šodien netika izskatīta iespēja, ka Zaķis varētu atkāpties no frakcijas vadītāja amata. Par to būtu pamats runāt, ja frakcijas prasības netiktu apmierinātas, piebilda politiķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē