Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Keris: Pagaidām nemana būtiskākos politiķu solījumus nozarei

Pagaidām topošajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā nav redzami būtiskākie politiķu solījumi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Viņš norādīja, ka likumprojektā nezināmu iemeslu dēļ nav iestrādāts ne tas, ka veselības aprūpes finansējumam līdz 2020.gadam, nevis "kaut kad tālā nākotnē", ir jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ne solītais finansējuma pieaugums nozares darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Pēc Kera paustā, arodbiedrība iesniegusi Veselības ministrijai (VM) savus priekšlikumus Veselības aprūpes finansēšanas likumam un ļoti skrupulozi raudzīsies, lai abi būtiskie jautājumi tiktu iestrādāti likumprojektā. Pretējā gadījumā arodbiedrībai būs jāmeklē citi risinājumi, kā politiķus atkal pārliecināt, piebilda Keris.

Keris pozitīvi vērtēja to, ka likumprojekts atbilstoši Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) lēmumiem ir sācis veidoties, tomēr tā izstādē, viņaprāt, vēl ir daudz darba. Likumprojektā vajadzētu iestrādāt būtiskākos jautājumus, bet atturēties no otršķirīgiem, viņš piebilda.

Vienlaikus Keris sacīja, ka šodien ir pēdējā LVSADA rīkotās protesta akcijas diena, un mēneša laikā, atsakoties strādāt pagarināto normālo darba laiku, mediķi skaidri likuši saprast, ka nav gatavi turpināt darbu ar līdzšinējiem "spēles noteikumiem", un ar to visām iesaistītajām pusēm būtu jārēķinās.

Kā ziņots, pieprasot uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, 1.jūlijā aptuveni 800 mediķi LVSADA rīkotajā brīdinājuma akcijā pārtrauca strādāt pagarināto normālo darba laiku. Arodbiedrība lēmumu par brīdinājuma akciju pieņēma, jo grozījumi Ārstniecības likumā nenodrošinot arodbiedrības iecerētos uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, kas strādā pagarināto normālo darba laiku.

Iepriekš Keris informēja, ka pēc brīdinājuma akcijas beigām LVSADA uzmanīs tālāko notikumu gaitu saistībā ar topošo Veselības aprūpes finansēšanas likumu.

Pēc diskusijas par Veselības aprūpes finansēšanas likumu veselības ministre Anda Čakša teica, ka patlaban, lai iedzīvotājs nonāktu jaunajā veselības aprūpes sistēmā, varētu tikt piedāvāti divi varianti.

Viņa norādīja, ka viens no variantiem ir "binārā sistēma", proti, vienkārši nodalīt nodokļu maksātājus no nemaksātājiem, bet otrs variants - noteikt nodokļu apmēra slieksni, no kura iedzīvotājs nonāk jaunajā sistēma un saņem pilno pakalpojumu grozu, tomēr pagaidām par Veselības aprūpes finansēšanas likumu esot ļoti daudz diskusiju, kad tiks panākta vienošanās par principu, tad varēšot arī runāt tālāk.

Čakša arī norādīja, ka šīs nedēļas sākumā visām iesaistītajām pusēm tiks izsūtīta informācija par to, kas ticis izdiskutēts, bet līdz nedēļas beigām tiks gaidītas atbildes un tikai tad notiks nākamais solis. "Pats likumprojekta skelets ir sagatavots, tagad šos jautājumus, kurus bija svarīgi atbildēt, mēs liekam iekšā, tad ejam nākamajā solī," teica Čakša.

 

Top komentāri

Keris nobremzēja algu divkāršošanu
K
Keris, asi iebilstot pret Latvijas Bankas piedāvājumu ieviest reālu veselības apdrošināšanu, nosakot 20 euro maksājumu no darbspējīgajiem, nobremzēja vienīgo līdzeklis, kas būtu devis pietyiekamu pienesumu veselības budžetam, lai jau nākamgad varētu divkāršot mediķu algas.
Šalle
Š
Nebeidzu brīnīties, kāpēc šis vanckars pēc ģimenes ārstu noķengāšanas joprojām atrodas amatā...
Ungurs
U
Tik daudz gadu jau nodzīvojis un tic politiķiem? Bet varbūt tikai izmanto iespēju pievērst SC uzmanību savai izcilajai personai?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē