Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Klimovičs: ASV grēko savā attieksmē pret bijušajiem sabiedrotajiem

Dažādi starptautiskie konflikti pretēji gaidītajam, ja runā par dažādām sekām, turpinās ievērojami ilgāk, nekā parasti tiek uzskatīts. Turklāt ievērojami ilgāk par tādu patiešām svarīgu brīdi, kad no konkrētās valsts tiek izvests ārvalstu karavīru kontingents.

Lielai daļai cilvēku, kas palīdzējuši starptautiskajiem miera spēkiem, kādos nu jau otro desmitgadi ir sastopami arī Latvijas pilsoņi, tieši tad sākas pavisam nopietni pārbaudījumi. Nereti tie ir draudi šo cilvēku un viņu radinieku dzīvībai. Šie cilvēki, kas sadarbojušies ar ārzemniekiem, strādājuši par tulkiem, gidiem, administratoriem un apgādes ekspertiem, ir apdraudēti, jo dažādi radikāļi vēlas viņus sodīt par sadarbību ar okupācijas spēkiem. To ņemot vērā, nav piedodams aizmirst cilvēkus, no kuriem daudzi strādājuši godīgi un ļoti daudz izdarījuši starptautiskās koalīcijas labā. Turklāt šos cilvēkus ir jāatceras pavisam konkrētā veidā - nodrošinot viņiem simtprocentīgu drošību. Parasti tas ir izdarāms, piedāvājot patvērumu savā zemē visiem, kas ir sadarbojušies ar šīs valsts pārstāvjiem. Un tā nebūt nav pārlieku augsta maksa - der atcerēties, ka ikkatrs, vai tas bija tulks, vai kādu citu darbu strādājošs vietējais iedzīvotājs, kas regulāri atradās kopā ar ārzemniekiem, šī iemesla dēļ nonāca paaugstinātas bīstamības zonā.

Ar gandarījumu iespējams teikt, ka latviešu žurnālistu palīgs, gids un tulks - irākietis Tālibs no Bagdādes - kopā ar ģimeni tagad dzīvo Kanādā. Pateicoties viņa iemaņām un prasmēm, no 2003. līdz 2005. gadam varējām ne vien paveikt savu darbu Irākā, bet arī izdarīt to maksimāli iespējamā drošībā. Tieši no viņa izpratnes par situāciju bieži bija atkarīgs, cik sekmīga izrādīsies atrašanās šajā valstī. Tālibs pēc koalīcijas spēku ieiešanas Irākā bija strādājis ar dažādu valstu žurnālistiem - britiem, latviešiem, portugāļiem. Šoreiz jāuzsver, ka tieši viens no Latvijas medijiem uzskatīja par savu pienākumu un uzrakstīja apstiprinošu vēstuli par irākieša sadarbību ar koalīcijas valsts - Latvijas - žurnālistiem. Tā neapšaubāmi nāca par labu, kad tika izlemts jautājums par uzturēšanās atļaujas izsniegšanu Kanādā. Nav iespējams pateikt, vai pret Tālibu par viņa sadarbību ar ārzemniekiem obligāti tiktu vērsta vardarbība, taču noliegt to nav iespējams.

Savā attieksmē pret bijušajiem sabiedrotajiem irākiešiem grēko lielākā koalīcijas valsts ASV. Kaut gan prezidents Obama solījis irākiešiem tādu pašu uzticību, kādu daudzi no viņiem savulaik izrādījuši amerikāņiem, reāla atbalsta šobrīd tomēr trūkst. Daudzi bijušie amerikāņu sabiedrotie ir pa īstam apdraudēti, un viņiem nepieciešama palīdzība. Mācīties iespējams no dāņiem un britiem, kas ir starp tām koalīcijas valstīm, kas saviem irākiešu darbiniekiem piedāvājuši ceļu uz drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē