Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

KNAB priekšnieks: Ar sodiem nepietiek, jāmaina domāšana

Intervijā Mārim Zanderam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks stāsta, ka korupcijas apkarošanai ar sodiem vien nepietiek, nepieciešama attieksmes maiņa. Lasiet fragmentu no intervijas! 

Ir labi zināma noskaņa noteiktā sabiedrības daļā, ka sodi par korupciju ir pārāk maigi. "Desmit nošaut, pārējie baidīsies" - apmēram tā. Ja atmetam populismu un "asiņu prasīšanu", varbūt tiešām potenciālie zaudējumi korupcijas shēmās iesaistītajiem ir pārāk zemi, lai atturētu?

Ziniet, sods laikam gan nebūs tas izšķirošais, lai kādu atturētu. Jā, Ķīnā laiku pa laikam kādu par korupciju nošauj, bet vai gan mēs neredzam atkal jaunus skandālus - laikam taču nelīdz… Ir nepieciešams mainīt attieksmi! Tāpēc vairāk pūļu jāiegulda dažādās aktivitātēs, kas orientētas uz jauniešiem - viņi ir tie, kuri būs amatpersonas, deputāti, kuri vienkārši ir mūsu nākotne. Attiecīgi mēs cenšamies ar šo auditoriju aktīvi strādāt - ar konkursiem, izmantojot t. s. Ēnu dienu, Atklāto durvju dienu. Šomēnes plānota tikšanās ar Izglītības ministriju, lai mēģinātu saprast, vai korupcijas problēmu var jauniešiem iezīmēt mācību procesā - piemēram, literatūrā taču netrūkst piemēru, kā izpaužas un kādas sekas ir korupcijai.

Ir bijuši un būs semināri reģionos, kas ļauj runāt par korupcijas problēmām sasaistē tieši ar lokālo specifiku. Vēl mums bija ļoti interesants seminārs cietumā…

Atvainojos, kam?

Tas bija veltīts brīvības vērtībai. Cilvēkiem, kuri pieteicās paši, nevis vienkārši nolasīja lekciju, tā teikt, aktu zālē, bet viņiem bija iespēja paskatīties, kādas ir kameras utt. Respektīvi, novērtēt, vai tiešām ir vērts ņemt kukuli, lai riskētu nonākt, lūk, šādā kamerā…

Daudzi pieteicās uz šo "paraugdemonstrējumu"?

Ziniet, jā, pat no prokuratūras (smejas)… Atsauksmes bija ļoti labas, plānojam nākamo šādu pasākumu. Patiesībā tas tiešām ir aizdomāšanās vērts - cilvēks taču riskē ne tikai ar savu reputāciju un brīvību, viņš riskē nodarīt ļaunu saviem tuviniekiem, bērniem!

Kā vērtējat sabiedrības izpratni kopumā par korupciju, tās sekām? Nereti ir sajūta, ka lielai daļai mūsu ļaužu ir apmēram šāda attieksme - ja runa ir par "miljonu", tad tā ir korupcija, savukārt, ja es "kārtoju lietas" ar mazākām summām, tad tā ir "spēles noteikumu" ievērošana.

Jā, mums ir darīšana ar visdažādākajiem gadījumiem - sākot ar pieciem latiem, beidzot ar jūsu minēto "miljonu"… Kopumā es neesmu tik skeptisks kā jūs. Tieši otrādi - mūs priecē, ka ne tikai KNAB, bet arī citas institūcijas iesaistās cīņā pret korupciju. Piemēram, periodiski parādās informācija, ka Drošības policija kādu amatpersonu aiztur par kukuļņemšanu, skatieties, kā Zemgales reģiona policijas pārvalde, arī Rīgas reģiona pārvalde cīnās pret kukuļu došanu un ņemšanu autobraucēju un ceļu policistu attiecībās.

Bet es arī sapratu jūsu jautājumu par "spēles noteikumiem". Nu, te tieši jāstrādā ar skaidrojošām kampaņām. Piemēram, jau minētā par medicīnu. Ir rinda - labi, es samaksāju, lai tiktu ātrāk. Bet varbūt atnāks kāds, kurš samaksās vēl vairāk par mani? To pašu var attiecināt uz uzņēmējiem. Labi, viens uzvar konkursos, dodot kukuli 5% apmērā. Un? Kāds piedāvās septiņus procentus... Tas vienkārši ir mums pašiem jāsaprot.

Visu interviju lasiet pirmdienas, 7.aprīļa, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē