Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

LAEF: Vai valsts tautsaimniecībai ir izdevīgi pretnostatīt nozares?

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) pauž savas organizācijas biedru viedokli par radušos situāciju nozarē un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena kunga (Vienotība) pausto negatīvo nostāju par izmaiņām koģenerācijas staciju atbalsta sistēmā, kas, pēc ministra domām, palielinātu budžeta izdevumus par gandrīz septiņiem miljoniem eiro.

LAEF jau vairākkārtīgi ir aicinājis ministru uz diskusiju par nozarei aktuālajiem jautājumiem un lūdzis uzklausīt nozares pārstāvju viedokli par šiem jautājumiem. Tas diemžēl līdz šim brīdim nav noticis! Pretēji tam, publiskos komentāros tiek pretnostatītas vairākas Latvijai svarīgas tautsaimniecības nozares, kas maksā valstī nodokļus, rada darba vietas reģionos un izmanto vietējos resursus. Šodien LAEF, atsaucoties uz ministra publikāciju portālā db.lv, ir nosūtījusi Ekonomikas ministrijai skaidrojošu vēstuli par atjaunojamās enerģijas ražošanas ietekmi uz elektroenerģijas cenu patērētājam. Vēstulē norādīts, ka elektroenerģijas cena patērētājam nesamazinās tāpēc, ka atjaunojamās enerģijas ražotājiem samazinās ienākumi no elektroenerģijas ražošanas. Mainās tikai valsts izmaksātais mērķdotācijas apmērs (obligātās iepirkuma komponentes saglabāšanai iepriekšējā apmērā). Savukārt nauda mērķdotācijas nodrošināšanai tiek iegūta no Latvenergo izmaksātajām dividendēm. Bet AS Latvenergo peļņa, lai izmaksātu dividendes, daļēji veidojas no valsts garantētās samaksas par uzstādīto elektrisko jaudu (2015. gadā – 84,9 miljoni eiro). Bet maksājums par garantēto uzstādīto jaudu atstāj iespaidu uz obligātā iepirkuma komponentes aprēķināto apmēru, ko beigu beigās samaksā elektroenerģijas patērētājs.LAEF aicina ministriju veikt kompleksu analīzi, ņemot vērā visas mainīgās komponentes, kas ietekmē OIK, kā arī samazināt atbalsta maksājumus tām koģenerācijas stacijām, kuras saņem garantētu maksu par uzstādītu elektrisko jaudu un kā kurināmo izmanto fosilos energoresursus. Iegūtos līdzekļus aicinām novirzīt koģenerācijas stacijām, kuras kā kurināmo izmanto atjaunojamos energoresursus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē