Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LB ekonomists: ražotāju cenas nerada spiedienu uz patēriņa cenu pieaugumu

Ražotāju cenu dinamika nerada spiedienu uz patēriņa cenu pieaugumu. 2013.gada augustā apstrādes rūpniecības ražojumu cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai bija par 1,8% augstākas nekā pirms gada. Nedaudz straujāko kopējo apstrādes rūpniecības ražojumu cenu kāpumu (par 1,9%) noteica cenu pieaugums eksportprecēm (par 2,0%).

Patlaban nekas neliecina par ražotāju cenu stabilitātes apdraudējumu turpmākajos mēnešos:

1. Augustā labības cenu indekss reālā izteiksmē nokrita līdz trīs gadu minimumam. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija rekordaugstu ražu prognozēja vēl jūlijā, bet septembrī šā gada ražas novērtējums tika paaugstināts, galvenokārt ņemot vērā labākas, nekā iepriekš lēsts, kukurūzas ražas Argentīnā, Eiropas Savienībā un Ukrainā. Tas vairāk nekā kompensē piena produktu cenu pieauguma ietekmi uz pārtikas cenām kopumā;

2. Naftas cenu kāpums (augusta beigās un septembra sākumā) Sīrijas nemieru dēļ izrādījies īslaicīgs un patlaban naftas cenas ir tuvas pēdējo 12 mēnešu vidējām rādītājam;

3. Līdzīgi arī metālu un koksnes cenas pasaules biržās nepārsniedz pēdējo 12 mēnešu vidējo līmeni;

4. Latvijas rūpnieku cenu gaidas (Eiropas Komisijas konjunktūras aptaujas dati) ir stabili mērenas un kopumā atbilst pašreizējai cenu dinamikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē