Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LDDK bažījas, ka NAP iecerētie plāni ir vāji saistīti ar reālajām iespējām

Pagājušajā nedēļā norisinājās Nacionālā attīstības plāna (NAP) aktuālās versijas apspriešana Rīgas reģionā, kuras laikā savu viedokli par plānā noteiktajām prioritātēm un iespējamajiem attīstības scenārijiem pauda arī reģiona uzņēmēji. Kā norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālā dialoga koordinatore Rīgas reģionā Edīte Alksne, uzņēmēju lielākās bažas saistītas ar to, vai NAP ietvertie izaugsmes dati un iecerētie rezultāti ir pietiekami pārdomāti saistīti ar reālajām iespējām.

"Kā zināms, jau nākamgad noslēdzas pieteikšanās projektiem pašreizējā ES fondu plānošanas periodā, un turpmākā līdzfinansējuma piesaiste infrastruktūras, uzņēmējdarbības attīstības, cilvēkresursu un citām jomām patlaban ir atklāts jautājums. Tas nenoliedzami ir saistīts ar Latvijas noteiktajām prioritātēm un uzstādījumiem, kas būs definēti NAP gala versijā," sacīja E.Alksne.

Eksperte norāda, ka uzņēmēji no NAP gaida ievērojami vairāk konkrētības un saistības ar realitāti. Viņi uzsver - dokumentā nav kardinālu priekšlikumu, kā arī daudzās sadaļās ietverti vēsturiski jau novecojuši dati (piemēram, 2006. vai 2008. gada rādītāji), kas neļauj objektīvi izvērtēt turpmākās attīstības iespējas. Tāpat atsevišķās sadaļās iecerētie rezultāti definēti mehāniski, nepārdomāti - piemēram, būtiski ir palielināt nevis nevalstisko organizāciju (NVO) skaitu uz 1000 iedzīvotājiem, bet gan aktīvo iedzīvotāju skaitu, kas iesaistās NVO norisēs. Tāpat - nepieciešams nevis palielināt budžeta vietu skaitu prioritārajās zinātnēs, bet gan pārskatīt esošo budžeta vietu sadalījumu un pārdalīt tās par labu prioritārajām specialitātēm.

Pēc uzņēmēju domām, aktuālajā NAP versijā trūkst arī piesardzīga ārējās vides faktoru izvērtējuma, paredzot iespējamos riskus, ko rada situācija Eiropā un pasaulē, tā vietā koncentrējoties uz ļoti optimistisku attīstības scenāriju.

Ņemot vērā uzņēmēju pieredzi privātajā sektorā, viņi arī norādījuši - to, kā iecerētais "ekonomikas izrāviens" realizēsies patiesībā, redzēsim tikai tad, kad katrai sadaļai iepretī tiks definēts pieejamais finansējuma apjoms.

Rīgas reģiona uzņēmēji arī akcentējuši - NAP ne tikai jābūt vispārējai vīzijai par to, kā turpmāk attīstīt Latvijas ekonomiku un vairot cilvēku labklājību, bet tam arī jādod pietiekams pamats, lai jebkurš jaunietis, izlasot šo dokumentu, saprastu, ka pēc skolas pabeigšanas viņam nebūs jābrauc uz ārzemēm. E.Alksne rezumē: "Faktiski NAP jābūt kā sava veida "pārdošanas" instrumentam, ar kura starpniecību valsts saviem cilvēkiem parāda, ka šeit ir vērts turpināt dzīvot, strādāt, mācīties, veidot ģimenes un īstenot savas intereses."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē