Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LLPA: Pašvaldības turpinās maksāt par bērnu uzturēšanu privātajos bērnudārzos

Ņemot vērā valdības lēmumu pārtraukt izmaksāt valsts atbalstu, ja bērnam nav nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, pašvaldības uzņemsies šo pienākumu, norāda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Māris Kučinskis.

Viņš atgādināja, ka likumā Par pašvaldībām ir noteikts pašvaldību pienākums nodrošināt bērnam vietu pirmsskolas izglītības iestādē. Turklāt neviena pašvaldība neatsakās šo pienākumu pildīt.

Patlaban rindu problēmas no lielajām pilsētām ir Rīgā un nedaudz arī Jelgavā. Ārpus lielajām pilsētām rindas ir Pierīgas bērnudārzos. Taču vidējās izmaksas par vienu bērnu ir tādā apmērā, lai pašvaldībām nebūtu problēmu tās nosegt. "No lielajām pilsētām nav signālu, ka kāda atteiktos to darīt," teica LLPA izpilddirektors.

Pēc Kučinska domām, laikā, kad valsts sedza šīs izmaksas, tika saskatīta iespēja gūt peļņu, tāpēc saradās daudz privāto bērnudārzu, kas pārsniedza pieprasījumu pēc tiem. Līdz ar to radās arī problēmas uzraudzīt to kvalitāti. Pārtraucot valsts atbalsta sniegšanu, stiprākie un labākie bērnudārzi palikšot, viņš prognozēja.

Kučinskis gan atturējās komentēt, cik saprātīgs šis valdības lēmums ir bijis.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu no nākamā gada pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu gadījumos, ja bērnam netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā, nododot šīs rūpes pašvaldību ziņā.

Valsts atbalsta programma darboties sāka 2013.gadā un darbosies vēl līdz šī gada beigām. Pirmajā gadā tajā izlietoti 1,66 miljoni eiro un par bērnu pieskatīšanu maksāts gan privātajiem bērnudārziem, gan bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem (auklēm). Pagājušajā gadā izlietoti kopumā 8,77 miljoni eiro. Savukārt šogad no janvāra līdz jūnijam izlietoti 6,23 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē