Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LSP: Prasība kompensējamo biļešu pasažieriem izmantot starptautisko norēķinu sistēmu ir absurda

Prasība autobusos pasažieriem, kuriem pienākas atlaides un kuri norēķinās ar bankas kartēm, izmantot tā saucamo starptautisko norēķinu sistēmu, kura ir dārga, ir bezjēdzīgi, taču šādu prasību ir izvirzījusi Autotransporta direkcija, intervijā aģentūrai LETA norāda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Vladimirs Šalajevs.

Viņš skaidro, ka, piemēram, Norvik banka ir vienojusies ar uzņēmuma MasterCard pārstāvjiem, ka atlaižu biļešu nodrošināšana ir sociālais projekts. Ja biļešu maksa tiks laista caur starptautisko MasterCard sistēmu, pārvadātājam komisijas maksa būs dārga, un tas nav izdevīgi, tāpēc MasterCard ļauj šos norēķinus - braucējiem ar atlaidēm - kārtot lokāli Latvijā. Tas nozīmē arī to, ka sensitīvā informācija par kartes īpašnieku, piemēram, par to, ka konkrētais cilvēks ir bārenis, nenonāk MasterCard sistēmas rīcībā.

Tā kā pilsētās pašvaldības dotē braucienus, tad esot būtiski, lai pārvadātājam būtu jākompensē pēc iespējas minimālāka dotācija par bankas pakalpojumiem. Lokālajā maksājumu sistēmā šīs izmaksas autopārvadātājiem, piemēram, Jelgavā, esot 5%. Savukārt, izmantojot starptautisko norēķinu sistēmu, tā varot pieaugt līdz pat 15%.

Šie 5% pašvaldībām esot izdevīgi, jo, ja atlaižu vai "0" biļetes apkalpo paši pārvadātāji un nepastāv bezskaidras naudas norēķini, no pārvadātāju puses tiekot zagti aptuveni 10% no kopējā apjoma.

Kā ziņots, pēc pusotra mēneša, stājoties spēkā jaunajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem Par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršruta tīkla maršrutos, elektroniskā norēķinu sistēma būs aktuāla visiem sabiedriskā transporta pārvadātājiem. Noteikumi paredz, ka pasažieru grupas, kurām valsts noteikusi braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā pilnā apmērā jeb tā saucamās nulles biļetes, turpmāk sabiedriskajā transportā norēķināsies ar maksāšanas līdzekli, kas ir saistīts ar personas norēķinu kontu, tas ir, bezkontakta maksājuma karti.

Elektroniskā norēķinu sistēma sekmē ērtāku pašvaldības dotāciju piešķiršanu sabiedriskajam transportam, ļauj vieglāk identificēt un uzskaitīt pabalsta saņēmējus, kā arī paredz precīzu pasažieru plūsmas kontroli. Pēc jaunās sistēmas ieviešanas SIA Jelgavas autobusu parks izdevies palielināt apgrozījumu par 10%, jau secinājuši eksperti.

Noteikts, ka, izmantojot norēķinu karti, sabiedriskajā transportā varēs braukt personas ar invaliditāti, bāreņi un bez vecāku apgādības palikuši bērni, politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki.

Ar noteikumiem tiks mainīts līdzšinējais braukšanas izdevumu kompensācijas piešķiršanas mehānisms, nosakot, ka tiks finansēts pakalpojumu ņēmējs. Tiem, kuriem nav bankas norēķinu kartes, būs jāatver bankā konts un jāsaņem karte, taču tā būs bez maksas. Turklāt, lai norēķinātos par braucienu sabiedriskajā transportā, personas kontā obligāti nevajadzēs būt līdzekļiem. Līdzekļi šo personu pārvadāšanai tiks izmantoti no Satiksmes ministrijas budžetā šim nolūkam paredzētiem līdzekļiem.

Paredzēts, ka apmaksu bezskaidras naudas veidā sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējam un biļešu tirgotājam vienas dienas laikā veiks norēķinu iestāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē