Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Matīss cer uz satiksmes vai ekonomikas ministra portfeli; pārsteigts par daudzajiem svītrojumiem vēlēšanās

Pašreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss cer, ka jaunajā valdībā saglabās satiksmes ministra vai iegūs ekonomikas ministra amatu, savukārt 12.Saeimas vēlēšanās pārsteidzošs licies saņemto svītrojumu skaits, Matīss atzinis intervijā Dienas žurnālistei Aļonai Zanderei.

Fragments no intervijas:

Diezgan garantēti izskanējis, ka jūs paliksiet valdībā. Tomēr, tieši kurā ministra krēslā sēdīsieties, skaidrības nav. Vai jums ir?

Nav runa, kurš krēsls ir labāks vai sliktāks. Ir jāskatās, kas ir veicamie darbi. Mēs ļoti daudz runājam, ka mums ir jāpalielina finansējums aizsardzībai, pensijām, skolotājiem, medicīnai. Mani nomāc tas, ka nekur neizskan viedoklis, kā mēs nopelnīsim, lai vispār būtu nauda, ko sadalīt. Es visspēcīgāk jūtos saimnieciskajās nozarēs. Piemēram, transports ir ļoti būtiska mūsu tautsaimniecības sastāvdaļa. Mums ir jādara viss, lai šī nozare attīstītos un ar to mēs spētu nopelnīt vēl vairāk, jo ģeogrāfiskā pozīcija un labās attiecības ar kaimiņvalstīm to atļauj.

Ko nozare ir nopelnījusi - kopš esat ministrs?

Šogad, par spīti ģeopolitiskajām krīzēm, mums ir izdevies noturēt kravu apjomus. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir neliels pieaugums, tas jau ir liels sasniegums. Daļa no tām kravām, kas gāja caur Ukrainu, tagad nāk caur mūsu ostām. Tajā pašā laikā ir lietas, ko mēs sākam zaudēt, piemēram, Baltkrievijas kravas. Tāpēc nesen notika apaļā galda diskusijas Minskā, lai saprastu, ko mēs darām nepareizi, kāpēc mēs caur Baltkrieviju vedam tranzītkravas, bet pašām baltkrievu kravām viņi atrod citus koridorus.

Kādu ietekmi uz tranzītu atstājusi karadarbība Ukrainā?

Dzelzceļam ir neliels pieaugums, bet tas nav nozīmīgs. Mēs tagad runājam par lielākām sadarbības iespējām ne tikai ar Baltkrieviju, bet arī ar Turciju. Šeit jau ir lielas iestrādes. Es esmu pārliecināts, ka situācija Ukrainā drīzumā noregulēsies, un pēdējie notikumi rāda, ka process jau ir iesācies. Šajā procesā svarīgi ir nenokavēt momentu un atgriezties Ukrainas tirgū.

Vai vēlēšanu rezultātos bija kādi pārsteigumi?

Biju pārsteigts, ka Saeimā tika sešas partijas. Iepriekš jautājums bija par Reģionu apvienību. Nākamais pārsteigums bija par Saskaņu, kam pārstāvība Saeimā tomēr samazinājās.

Pirmo reizi piedalījāties vēlēšanās un tikāt ievēlēts. Kādas bija pirmās domas, ieraugot rezultātus?

Mani izbrīnīja milzīgais svītrojumu skaits, ko saņēmu. Turklāt diezgan dīvaini bija tas, ka par citiem maniem kolēģiem, kas nāca no Latgales partijas, arī bija daudz svītrojumu. Es nesaprotu, kāpēc, jo viņi ir vietējie un aktīvi darbojušies konkrētā reģiona labā. Varbūt cilvēkiem ir zudusi ticība.

Cik liela pārliecība jums ir par Dzintaru Zaķi? Viņš izteicies, ka balsu pirkšanas skandāls ir tikai melnais PR.

Tiesībsargājošās iestādes izvērtēs un pārbaudīs visus faktus. Tas, ko tagad redzam, - signāli nāk no ļoti daudzām vietām. Tajā pašā laikā nevienu nevar apvainot, kamēr nav iegūti kādi konkrēti pierādījumi. Es cienu to, ka Dzintars Zaķis ir atteicies no frakcijas vadības un ir apturējis darbību partijā, kamēr tiek izvērtēti šie fakti. Ja neatklāsies nekas sodāms, Dzintars Zaķis varēs atjaunot visas šīs pozīcijas. Ja izrādīsies citādi, tad, protams, būs arī citi risinājumi.

Kā tas ietekmēs partijas reputāciju, ja Drošības policija atklās viņa vainu?

Tas jau tagad ietekmē partijas kopējo reputāciju, lai arī nekas nav pierādīts. Ietekme ir ļoti spēcīga un negatīva. Turklāt Dzintars Zaķis ir viens no ilgstošajiem partijas līderiem, kas bijis ar Vienotību arī ļoti sarežģītos brīžos.

Visu interviju ar Anriju Matīsu lasiet pirmdienas, 20.oktobra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē