Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Naftas cena šogad balansēs ap 55 ASV dolāriem par barelu

2016. gads naftas cenai un tās ieguvējiem bija dramatisku pārmaiņu pilns. Pērnā gada janvārī naftas cena sasniedza savu zemāko līmeni – 27,1 ASV dolārus par barelu, bet līdz decembrim pamanījās pacelties līdz 57,89 ASV dolāriem. Noskaņojums nozarē uzlabojās gada otrajā pusē, kad naftas vidējā cena bija 49 ASV dolāri par barelu, kas ļāva ASV slānekļa ieguvējiem atgūties un palielināt urbumu skaitu līdz 525. Tirgu papildus uzkarsēja OPEC lēmums par ieguves ierobežošanu, kas spekulatīvo darījumu apjomus uzdzina līdz nebijušiem augstumiem. 2016. gada laikā pasaules naftas tirgus no piedāvājuma pārpalikuma piedzīvoja pakāpenisku līdzsvarošanos.

2017. gads varētu būt mazāk dramatisks nekā 2016. gads, ja vien neīstenojas kādi ārkārtas ieguves pārtraukumi. Šogad varētu īstenoties mazāk izteikts apgriezts pērnā gada scenārijs. Naftas krājumi gada pirmajā pusē saruks, kas spiedīs uz cenu, savukārt ASV slānekļa naftas ieguve turpinās atgūties.

Brent jēlnaftas cena gadu noslēdza pie atzīmes – 56,82 ASV dolāriem par barelu, kas bija augstākais līmenis kopš 2015. gada jūlija. SEB bankas Brent jēlnaftas cenas prognozes ir sekojošas: 1. ceturksnī 55 ASV dolāri, 2. ceturksnī 57,5 ASV dolāri, 3. ceturksnī 55 ASV dolāri, 4. ceturksnī 52,5 ASV dolāri par barelu. Pie šāda scenārija ASV slānekļa naftas platformu skaits 2017. gada jūlijā sasniegs 624 gabalus, kas varētu noturēties līdz 2018. gada vidum. Tādējādi 2017. gada vidū naftas cenai ir jāsasniedz līmenis, kas aptur tālāku naftas urbumu skaita aktivizēšanos, respektīvi 50-55 ASV dolārus par barelu.

OPEC ir uzsācis ieguves samazināšanu. Tomēr Lībijas naftas ražošana pieaug. Iepriekšējās nedēļas nogalē ieguve sasniedza 685 tūkstošus barelu, salīdzinot ar vidējo produkcijas apjomu 360 tūkstoši barelu pērn. Tādējādi OPEC izpildīt vienošanos nebūs vienkārši. Tomēr ticamību palielina Saūda Arābijas apņēmība samazināt vēl vairāk, nekā tā ir līdz šim uzņēmusies. Gada gaitā, saskaroties ar spēcīgu ASV ieguves pieaugumu, OPEC būs grūti vienoties par tālāku mērķu izpildi. Iespējams, ka pašreizējais OPEC galvenais mērķis ražošanas ierobežošanai ir samazināt krājumu apjomus, kas izslēgtu vajadzību Spot cenai piemērot 12 ASV dolāru atlaidi, bet jau ļautu uzlikt prēmiju piecu ASV dolāru apmērā. Ja šis mērķis tiktu sasniegts, vienošanās būtu sevi attaisnojusi.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē