Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ornitoloģijas biedrības vēstule premjeram: Laiks izlemt - pārtika cilvēkiem vai pārtika automašīnām?

Nākamā mēneša laikā Jūsu valdība un citu Eiropas Savienības dalībvalstu valdības izlems, vai ir jālimitē no zemes iegūtās biodegvielas daudzums transporta vajadzībām. Šis lēmums ir ļoti svarīgs, jo tas ietekmēs pārtikas cenu pieaugumu Eiropā un pasaulē, zemes īpašumtiesības un pasaules mežu izciršanu, teikts Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēža Viestura Ķerus atklātajā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība).

Gandrīz visa biodegviela ir gatavota no kultūraugiem - kviešiem, sojas, palmu eļļas, rapša un kukurūzas. Šie augi ir nozīmīgi pārtikas ražošanā strauji augošajai pasaules cilvēku populācijai, no kuras 800 miljoni cieš badu. 

Ja nebūtu pašreizējo Eiropas Savienības biodegvielas mērķu (kuri tiek pārskatīti!) - pārtikas cenas Eiropā tādai pārtikai kā augu eļļa 2020.gadā būtu 50% zemākas nekā patlaban un pārējā pasaulē tās samazinātos par 15%.

Pasaules Banka, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, Pasaules Tirdzniecības organizācija, Starptautiskais valūtas fonds, ANO pārtikas un lauksaimniecības organizācija un piecas citas ANO aģentūras ir brīdinājušas, ka "cenas ir daudz augstākas nekā tad, ja nekāda biodegviela netiktu ražota". Šīs organizācijas arī ir aicinājušas pārtraukt biodegvielas subsidēšanu tās negatīvas ietekmes dēļ uz pārtikas cenu svārstībām. 

Pie tam lielākā daļa biodegvielas nemaz nenodrošina oglekļa dioksīda (ogļskābās gāzes) emisiju samazināšanos, kas ir subsīdiju pamatojums! Un pieprasījums pēc zemes platības, kas līdzvērtīga Īrijas platībai, lai nodrošinātu ES biodegvielas mērķu sasniegšanu, rada lielu apdraudējumu videi, dzīvajām būtnēm un lauku sabiedrībai.

ES pilsoņi, kuri atbalsta mūsu darbu, saprot ES biodegvielas politikas negatīvo ietekmi uz bada problēmu pasaulē, zemes lietojuma un klimata izmaiņām, kā arī šīs politikas izšķērdīgo rīcību ar nodokļu maksātāju naudu, pie tam veicinot cenu celšanos katru gadu. Tomēr Eiropas Savienības Padome, kuras sastāvā esiet arī Jūs, grib pieņemt daudz vājākus noteikumus, kas nenoteiks ierobežojumus kaitīgajai biodegvielai un neliks aprēķināt katras konkrētas biodegvielas kopējo, tai skaitā slēpto, ietekmi uz klimata izmaiņām.

Mēs aicinām Jūs nekavējoties rīkoties, lai uzlabotu ES biodegvielas politiku, kam patlaban ir graujoša ietekme uz vidi, dabu un sabiedrību. Mēs aicinām Jūs personīgi un publiski iestāties par tādas biodegvielas aizliegšanu, kas konkurē ar pārtiku un kuras pilnā ietekme uz vidi netiek novērtēta! Mēs skubinām Jūs parādīt savas līdera spējas Padomes diskusijās un atbalstīt Eiropas Komisijas priekšlikumu par 5% vai mazāku biodegvielas proporciju, lai apstādinātu tālāku pārtikas pielietojuma pieaugumu enerģijas ražošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē