Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (13:39) - Ķuzis: Patlaban policija savā attīstībā virzās cauri ellei

Valsts policijā (VP) patlaban nav labākie laiki un tā virzās cauri ellei, kuras galā jābūt gaismai, ceturtdien VP gada pārskata sanāksmē atzina VP priekšnieks Ints Ķuzis, ziņo LETA.

"Valsts policijā šodien nav tie labākie laiki. Lūzums nepieciešams visās jomās - darba samaksā, darba attieksmēs, psiholoģijā. Tagad mēs ejam cauri tādai kā ellei, kuras galā jābūt gaismai," sacīja I.Ķuzis.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) sanāksmē atzina, ka pagājušais gads VP bijis pārmaiņu gads, jo VP uzsākuši izstrādāt VP attīstības koncepciju, kas turpmāk pavērtu ceļu modernai policijai.

"Šis stratēģiskais dokuments, kas tiks iesniegts valdībā jau 2013. gada jūnijā, pavērs ceļu uz jaunu policiju – tādu, kurā ikviens policijas darbinieks tiek atalgots atbilstoši reāli paveiktajam darbam. Policiju, kurā ir nodrošināti tādi darba apstākļi, lai spētu kvalitatīvi veikt savus pienākumus un lai beidzot atrisinātu apburto loku ar personāla trūkumu, pārslodzi un izmeklēšanas darba kvalitāti," norādīja R. Kozlovskis.

Ministrs uzskata, ka VP ir "nostājusies uz pareizā ceļa." "Redzams arī, ka salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, samazinās arī darbinieku atvaļināšanās tendence, lai gan nekomplekts aizvien ir aktuāla problēma. Risinājums šai problēmai būs rodams kompleksā rīcībā, bet pirmkārt jau sakārtojot atalgojuma jautājumu," sacīja ministrs.

"Lai gan ar katru gadu atalgojuma līmenis Valsts policijā palielinās un arī 2012. gadā mums izdevās dienesta amatpersonām palielināt atalgojumu vidēji par 30 latiem, integrējot mēnešalgā uzturdevas kompensāciju. Tomēr policistu atalgojums aizvien nav sasniedzis 2008. gada līmeni un ir nesamērīgi zems, salīdzinot ar tieslietu sistēmā, prokuratūrā strādājošajiem. Tāpēc esam uzsākuši darbu pie jaunas darba samaksas sistēmas ar konkrētu mērķi – no 2016. gada piesaistīt policijas darbinieku atalgojumu veicamajām funkcijām, nevis ieņemamajiem amatiem," atzina R.Kozlovskis. Savukārt darbinieku atalgojuma apmēru plānots ar noteiktu koeficientu piesaistīt prokuroru atalgojuma apmēram.

"Uzskatu, ka tādai atbildības un slodzes ķēdei, kādai ir pakļauta policijas un prokuratūras loma noziedzīgo nodarījumu atklāšanā un vainīgo saukšanā pie atbildības, ir pakļaujama arī iekšlietu sistēmas izmeklēšanas iestāžu atalgojuma politika," norādīja R. Kozlovskis.

Ministrs uzskata, ka ir jāturpina darbs pie disciplīnas jautājumiem, jo nepietiekams atalgojums nevar un nedrīkst būt attaisnojums atsevišķu policistu negodprātīgai rīcībai. "Katrs šāds gadījums ir kā darvas karote medus mucā un smagi grauj policijas prestižu. Ir jāturpina darbs pie sabiedrības uzticības veicināšanas un kā pozitīvu šajā ziņā vēlos uzsvērt projektu "Uz sabiedrību vērsts policijas darbs", kas tika īstenots Talsu iecirknī un uz sabiedrību vērsta policijas darba principi ir jāīsteno visos Latvijas reģionos," norādīja ministrs.

Runājot par 2013. gada prioritātēm, R. Kozlovskis uzsvēra nepieciešamību aizstāvēt nozares intereses attiecībā uz izdienas pensiju sistēmas nākotni, pie kā strādā Labklājības ministrija. "Vienlaikus jāīsteno Nacionālā Kriminālizlūkošanas modeļa ieviešana, jāpanāk iekšlietu nozarei labvēlīgas un rezultatīvas diskusijas par Kriminālprocesa obligātuma principa pārskatīšanu, un kriminālprocesa neatliekamības kārtības piemērošanas pilnveidošanu, operatīvās darbības subjektu amatpersonu darba kvalitātes celšanu, Valsts policijas konvoja funkciju piederības un izpildes kārtības pārskatīšanu, Valsts policijas pieejamības panākšanu," uzsvēra R.Kozlovskis.

Ministrs atzina, ka Valsts policija 2012. gadā kopumā ar pozitīvu bilanci ir veikusi tai uzticētos pienākumus, nodrošinot sabiedrisko kārtību publiskos pasākumos, rūpējoties par ceļu satiksmes drošību, strādājot pie noziedzīgu nodarījumu atklāšanas, kuriem diemžēl sociāli saspringto apstākļu dēļ ir tendence palielināties.

"Noziedzības tendences rāda, ka īpaša vērība jāpievērš noziedzības apkarošanai interneta vidē un kibernoziedzībai, tāpēc dienestam ir svarīgs atbilstošs tehniskais nodrošinājums un arī specifiskās zināšanas tā izmantošanā. Tāpat arī nepieciešama kompleksa rīcība cīņā ar pieaugušo narkomānijas problēmu. Šajā ziņā kopīgi ar Veselības ministriju esam panākuši pozitīvas pārmaiņas likumos, kā rezultāta jau no nākamās nedēļas policijas rīcībā būs tiesības beidzot pilnvērtīgi vērsties pret jauno narkotisko vielu izplatību," norādīja R. Kozlovskis.

VP informācija liecina, ka pagājušajā gadā ir pieņemti 317 lēmumi par disciplinārlietu ierosināšanu, bet 2011.gadā - 499 lēmumi. Savukārt pērn pret policistiem ierosināti 89 kriminālprocesi, bet gadu iepriekš - 146.

Runājot par šī gada prioritātēm, ministrs aizskāra Labklājības ministrijas izstrādāto izdienas pensiju sistēmu un apsolīja, ka Iekšlietu ministrija šādu reformas projektu neatbalstīs. Kozlovskim labklājības ministre Ilze Viņķele (V) pat atklājusi, ka šāda izdienas pensiju sistēmas koncepcija netiks virzīta.

Turpinot runāt par šī gada prioritātēm, ministrs norādīja, ka nepieciešams pievērst uzmanību noziedzības apkarošanai, piemēram, kibernoziedzībai un narkoperēkļu likvidēšanai.

(ziņa papildināta ar R.Kozlovska viedokli)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē