Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (13:41) - Junkers piedāvā Eiropai izvietot 160 000 bēgļu; Latvijai paredz 776

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien savā uzrunā Eiropas Parlamentam (EP), runājot par Eiropas Savienības (ES) kopējo stāvokli, ierosināja obligātā kārtā uzņemt un pa dalībvalstīm sadalīt 160 000 bēgļu. 

"Kamēr vien Sīrijā būs karš un Lībijā terors, tikmēr nekādas sienas nepalīdzēs, lai apturētu bēgļu plūsmu," sacīja EK priekšsēdētājs, norādot, ka šobrīd nepieciešams rīkoties gan to cilvēku labā, kas jau ir nokļuvuši Eiropā, gan lai risinātu kopējo migrantu krīzi.

Apmēram 60% no 120 000 migrantiem, kas ir ieradušies Eiropā, kopš pagājušās vienošanās, kad bija paredzēts izvietot tikai 40 000 migrantus, tiktu pārvietoti uz Spāniju, Franciju un Vāciju. Bēgļu sadalē tiks ņemts vērā valsts izmērs, IKP un jau uzņemto migrantu skaits. Otrdien jau vēstīts, ka Latvijai varētu nākties uzņemt vēl 526 bēgļus.

Latvijai no Ungārijas rosināts uzņemt 237 bēgļus, no Itālijas - 68, bet no Grieķijas - 221. Tikmēr Lietuvai papildus rosināts uzņemt 780 bēgļus - 101 no Itālijas, 328 no Grieķijas, bet 351 no Ungārijas. Savukārt Igaunijai rosināts uzņemt 373 bēgļus, tostarp 48 no Itālijas, 157 no Grieķijas, bet 168 no Ungārijas.

Latvijas valdība iepriekš vienojās, ka valsts divu gadu laikā varētu uzņemt 250 šādu cilvēku. Plānots, ka minētie 526 bēgļi Latvijai būs jāuzņem vēl papildus. Līdz ar to kopumā - 776 bēgļi, vēsta aģentūra LETA

Vienošanās par 160 000 bēgļu sadali ir jāpieņem nākamajā nedēļā gaidāmajā ES tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmē. Savā runā Junkers paziņoja, ka tam ir jābūt bezierunu plānam, kur visas ES valstis, "atgriežot Eiropā vienotību", piedalītos. 

Viņš norādīja, ka šobrīd bēgļi, kas sasnieguši Eiropu un kurus viņš piedāvā izvietot ES valstīs nesastāda pat 1% no kopējā ES iedzīvotāju skaita, Junkers piezīmēja, ka krīzes skarto Āfrikas valstu kaimiņi jau ir uzņēmuši 4 miljonus bēgļus.

Junkers aicināja Eiropas atcerēties kontinenta vēsturi, viņš norādīja, ka gandrīz visu valstu pilsoņi vienā vai citā laikā ir bijuši spiesti bēgt, viņš piesauca hugenotu vajāšanu Francijā, ebreju un romu bēgšanu no nacistiskās Vācijas, bēgļu plūsmu no Dienvidslāvijas un citiem migrantiem, kas pameta PSRS valstis pagājušajā gadsimtā. Viņš norādīja, ka tuvojas ziema un ka cilvēki nevar pavadīts ziemu teltī Budapeštas centrā.

Savukārt, runājot par turpmāko rīcību, Junkers skaidroja, ka nepieciešams strādāt pie Balkānu mežu pārraudzības uzlabošanas, lai ierobežotu bēgļu plūsmu. Tika skaidrots, ka nepieciešami legāli veidi, kā bēgļi var nokļūt ES, lai ierobežotu cilvēku kontrabandistu amata ienesīgumu. 

Junkers arī uzsvēra, ka vajadzētu mainīt likumus un atļaut bēgļiem strādāt un pelnīt sev iztiku jau kopš pirmās dienas, kad viņi ierodas valstī, kura izskata jautājumu par migranta statusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē