Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prezidents: Svarīgi ir neļauties panikai un neiecietības uzplūdiem

Tikai vienota un saskaņota rīcība Eiropas Savienības (ES) līmenī var palīdzēt risināt patvēruma meklētāju uzņemšanas jautājumu, bet šī jautājuma atlikšana būtu izvairīšanās no atbildības, nevis risinājums. Svarīgi ir saglabāt modrību un neļauties panikai, šādu Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa viedokli aģentūrai LETA pauda viņa pārstāvis Gusts Kikusts.

Vējonis uzskata, ka galvenais šajā situācijā ir atcerēties par teroristu nolūku - sēt bailes un radīt haosu. Tāpēc, saglabājot modrību, mūsu sabiedrībai svarīgi neļauties panikai un neiecietības uzplūdiem. Tā kā daudzviet radikāļi veidojušies tieši savās mītnes zemēs Eiropā, Latvijā jāveido saliedēta sabiedrība, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs justos kā pilnvērtīgs tās loceklis un Latvijas nākotnes sabiedrības veidotājs, uzskata prezidents.

Pēc viņa domām, vienlaicīgi nepieciešams stiprināt drošības iestāžu kapacitāti, kam nākamā gada budžetā ir atvēlēti papildu līdzekļi. Ne mazāk būtiska esot sabiedrības informēšana par iespējamiem apdraudējumiem, to nozīmi un iespēju novērst šos riskus ikdienas dzīvē.

Prezidents arī aicina apzināties, ciktāl vēlamies pastiprinātu drošības pasākumu vārdā ļaut ierobežot pamata cilvēktiesības un vai tas neapdraud demokrātiju. Viņš atgādina, ka iecietība pret atšķirīgo un viedokļu dažādība ir Eiropas pamatvērtība. Tāpat prezidents norāda, ka ES ir tapusi dalībvalstu savstarpējas uzticēšanās rezultātā un to nedrīkst aizmirst arī šodien, apspriežot iespējamos robežkontroles pasākumus.

Vējonis uzskata, ka ir jāveido ciešāka ES dalībvalstu sadarbība un tikai vienota un saskaņota rīcība ES līmenī var palīdzēt risināt patvēruma meklētāju uzņemšanas jautājumu.

"Tāpēc arī Latvijai jāturpina pildīt līdz šim uzņemtās saistības šajā jomā, tomēr pagaidām neredzam iespējas uzņemties papildu saistības par patvēruma meklētāju pārvietošanu, kamēr nav nostiprinātas Eiropas ārējās robežas, izveidots efektīvs patvēruma meklētāju atpakaļsūtīšanas mehānisms un nenotiek efektīva cīņa ar organizēto noziedzību, kas nodarbojas ar patvēruma meklētāju kontrabandu," aģentūrai LETA prezidenta viedokli pauda Kikusts.

Kā ziņots, pēc pagājušās nedēļas izskaņā Parīzē notikušajiem teroristu uzbrukumiem arī Latvijā iedzīvotāji spriež par nepieciešamību uzņemt bēgļus. Sociālajos tīklos izplatīti aicinājumi šos cilvēkus neuzņemt, politiķus lūdzot aizdomāties par nākamajām paaudzēm.

Arī nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK ir rosinājusi apturēt bēgļu uzņemšanas procesu Latvijā, tomēr šis aicinājums pagaidām nav radis koalīcijas partneru atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē