Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Varēja sacensties, minot, kāda ietekmes grupa patiesībā "stāv" aiz kāda lēmuma

Resursa noplicināšana

Dzīvnieku intelekta pētnieki apgalvo, ka astoņkāja ķermenī ir apmēram 500 miljoni neironu. Tas ir aptuveni tikpat, cik suņa ķermenī, tomēr astoņkāja specifika ir neironu izvietojums – tie lielākoties atrodas taustekļos, attiecīgi taustekļi var vārda tiešā nozīmē funkcionēt neatkarīgi no astoņkāja smadzenēm. Valdošā "zaļo zemnieku" savienība atgādina astoņkāji nevis tēlainā, bet burtiski bioloģiskā izpratnē. Ietekmes centri nereti darbojas neatkarīgi viens no otra.

Astoņkāja gadījumā radījuma anatomiskā īpatnība netraucē tā dzīvotspējai, turpretim, ja runā par ZZS, tā dara šo veidojumu apbrīnojami līdzīgu Vienotībai tās norieta posmā. Ja parakņājamies atmiņā, prātā nāk smīkņāšana politiskā planktona aprindās par to, ka premjeres Laimdotas Straujumas ietekme uz pašas partiju arī pirms atkāpšanās bija, teiksim tā, relatīva, attiecīgi planktona pārstāvji varēja sacensties, minot, kāda ietekmes grupa patiesībā "stāv" aiz kāda lēmuma. Ar ko šīs valdības putrošanās ar nodokļiem ir labāka par iepriekšējās juceklīgo nostāju t. s. bēgļu kvotu jautājumā? Vai šodien situācija nav līdzīga, tikai ar mainītu aktieru sastāvu? Šī teksta kontekstā pat nav svarīgi, kura no grupām ir  jēdzīgāka vai aprobežotāka, runa ir par to, ka saprotamas, prognozējamas varas struktūras vietā ir kaut kāda platforma, uz kuras lēmumi tiek pieņemti ad hoc režīmā.

Var, protams, mēģināt strādāt arī tā, tomēr tad ir jārēķinās, ka daudz laika un autoritātes resursa tiks tērēts, skaidrojoties par izkaisīto neironu sekām. Vieniem jāskaidrojas par citu tikšanos ar Krievijas vicepremjeru, citiem – par to, vai izslēgt vai neizslēgt kādu platformai it kā piederīgu politiķi no savām rindām, kas arī izrādās neskaidrs lielums, viens priekšsēdētājs māj uz citu, arī kaut kam, priekšsēdētāju vai vismaz līdzpriekšsēdētāju, par nācijai izšķiroši svarīgu kļūst noskaidrot, kad A. L. pēdējo reizi runājis ar M. K., kad A. B. pēdējo reizi skatījis A. L. vaigā utt., u. t. jpr.

Katra šī epizode iegūst tai patiesībā neadekvātu nozīmīgumu, un rezultātā publikai var sākt likties, ka vispār lugas nav, ir tikai epizodes.

Un tas, cik iespaids ir vai nav pamatots, diemžēl nav no svara – veidā, kādā mēs varu vērtējam, iespaidi, sajūtas nereti ir izšķirošas.

Nav manā ziņā "zaļajiem zemniekiem" ko ieteikt lēmu pieņemšanas formālo un neformālo procedūru pārveidē, tomēr šobrīd var teikt, ka iejušanās premjera partijas statusā ir pārāk ieilgusi. Nākamais būs patiešām sarežģīts gads, kad sabiedrība – neatkarīgi no katra tās locekļa politiskajām simpātijām – ir tiesīga sagaidīt no varas mazāk improvizāciju un varas resursa tērēšanu sekundāriem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē