Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Rinkēvičs: Latvija neapsver iespēju atbalstīt Lietuvas iniciatīvu par Astravjecas AES elektroenerģijas blokādi

Latvija neapsver iespēju atbalstīt Lietuvas iniciatīvu bloķēt elektroenerģijas importu no Baltkrievijā topošās Astravjecas atomelektrostacijas (AES), intervijā Baltkrievijas portālam Tut.by norādījis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Tāds jautājums Latvijā šobrīd netiek apspriests," viņš sacījis. "Esam ieinteresēti, lai šī spēkstacija atbilst visaugstākajiem drošības standartiem. Tajā ir ieinteresēts viss reģions, arī pati Baltkrievija. Taču mēs neuzskatām, ka varam pieņemt kaut kādus īpašus likumus, kuri aizliegtu pirkt nedrošā veidā saražotu elektroenerģiju. Es nezinu, kā mēs varētu atšķirt, kura elektroenerģija ražota Astravjecā un kura - citur."

Pēc Rinkēviča teiktā, Latvija saprot Lietuvas bažas par Astravjecas AES drošību, taču izvēlas uzturēt tiešu dialogu ar Baltkrieviju.

Kā norādījis ministrs, Latvija vēlas, lai Astravjecas AES celtniecības procesu novērtē gan Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA), gan, iespējams, arī Eiropas Savienības eksperti un sniedz savus atzinumus.

Lietuvas valdība uzskata, ka spēkstacija, kas šobrīd top aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā, tiek celta, neievērojot drošības un vides standartus, tādēļ Lietuva gatavojas neielaist valstī tur ražoto elektroenerģiju un aicina arī citas reģiona valstis atbalstīt šo iniciatīvu.

Eiropas Komisija tādu ierosmi vērtē piesardzīgi, norādot, ka rodas jautājums, kā elektroenerģijas importa aizliegums saskan ar Pasaules tirdzniecības organizācijas noteikumiem un kā tas palīdzētu stiprināt kodoldrošību.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta cilvēku evakuācija no Viļņas iespējamās kodolavārijas gadījumā.

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Lietuva pieprasa veikt visu nepieciešamo seismoloģisko, ģeoloģisko un hidroloģisko spēkstacijas būvlaukuma izpēti saskaņā ar pastāvošajiem standartiem un uzaicināt uz Astravjecu IAEA pilna apmēra būvlaukumu vērtēšanas misiju, kas izvērtētu šā būvlaukuma izvēles kritērijus un tā piemērotību AES celtniecībai. Lietuva arī aicina veikt spēkstacijas stresa testus starptautisko ekspertu klātbūtnē saskaņā ar ES metodoloģiju.

Lietuvas Seims jūnijā atzina Astravjecas AES par apdraudējumu nacionālajai drošībai, videi un sabiedrības veselībai un vērsās pie Latvijas, Igaunijas un Polijas, aicinot neielaist arī šajās valstīs elektroenerģiju, kas ražota nedrošās atomelektrostacijās.

Aprīlī Lietuvas Seims pieņēma likumu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no Astravjecas AES un citām nedrošām kodolstacijām trešajās valstīs, nosakot, ka kodolstacija par nedrošu tiek atzīta, ja tās būvniecībā vai darbībā nav ievērotas vides vai radiācijas un kodoldrošības prasības, pārkāpti starptautiskie līgumi un konvencijas, un spēkstacija apdraud Lietuvas valsts drošību, vidi vai sabiedrības veselību savas ģeogrāfiskās atrašanās vietas vai tehnoloģisko specifikāciju dēļ.

Pērn jūnijā Lietuvas valdība apstiprināja Astravjecas AES un citu trešo valstu kodolstacijās ražotās elektroenerģijas embargo plānu, kas paredz, ka tās imports uz Lietuvu un vienlaikus citām Eiropas Savienības dalībvalstīm tiktu organizēts tikai caur elektrības biržas Nord Pool Lietuvas zonu. Polija paziņojusi, ka pievienojas Lietuvas iniciatīvai.

Top komentāri

melnais humors
m
Lietuvieši izrīkojās muļķīgi, kad piekrita slēgt savu Ignalinas atomelektrostaciju. Viņiem vajadzēja panākt, lai ES uzceļ jaunu, ja jau vecā neatbilda kaut kādām prasībām. Zaudējot savu elektrostaciju, Lietuva zaudēja lielu daļu savas neatkarības, zaudēja tehnoloģijas un, pats galvenais, cilvēkus, kas strādāja šajās tehnoloģijās. Tas bija muļķīgi un netālredzīgi.
oskars
o
Laikam vienigais pareizais Rinkevica komentars . Pareizi,ja mums tas ir izdevigi , tad tas ir jadara . Uzsplaut uz parejiem , ka vini to dara attieciba ar mums , galvenais ir ekonomika . Pienemsim, mes nepirksim baltkrievu elektroenergiju ,vai vini to aizvers ? Nu ne ...Pardos citiem ..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē