Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

RTU: Skopā informācija nesniedz atbildes par institūtu vērtējuma rezultātu pielietojumu

Pirms nav saņemts izvērsts skaidrojums par Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskā izvērtējuma rezultātu pamatojumu, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) neuzskata par iespējamu izdarīt konkrētus secinājumus, kā augstskolā nākotnē būtu jāuzlabo darbs papildu universitātē jau ieviestiem pētniecības kvalitātes paaugstināšanas pasākumiem, portālu Diena.lv informēja augstskolā.

"RTU izbrīna fakts, ka salīdzinoši zemu vērtējumu ir saņēmuši institūti, kuriem ir spēcīgas pētniecības tradīcijas, augsts doktorantu novērtējums un daudz publikāciju citējamās datu bāzēs," saka RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.

RTU norāda, ka tai pagaidām nav bijusi iespēja iepazīties ar izvērstu starptautisko ekspertu viedokli par augstskolas zinātnisko institūtu izvērtējumu, tāpēc konkrētus secinājumus tikai pēc patlaban pieejamajiem vērtējuma rezultātiem izdarīt nav iespējams. Iepazīstoties ar patlaban augstskolas rīcībā esošo informāciju, RTU secina, ka konkrētu institūtu novērtējuma rezultāti ir pārsteidzoši, jo salīdzinoši zemu novērtēti starptautiska līmeņa augstas raudzes institūti. 

RTU 2012.gadā bija Latvijā lielākais skaits publikāciju starptautiski atzītās datu bāzēs, tomēr mūsu novērtējums ir tāds pats vai pat vēl zemāks nekā institūtiem, kam šādu publikāciju ir daudz mazāk, saka zinātņu prorektors. Viņš akcentē, ka RTU ir iekšējā kvalitātes novērtējuma sistēma, uz kuras pamata zinātniskajiem institūtiem tiek dalīts valsts budžeta finansējums. Kvalitātes novērtējuma sistēmas trīs galvenie kritēriji ir augsta līmeņa zinātniskās publikācijas indeksētās datu bāzēs un šo publikāciju citējamības biežums, institūtu pašu zinātnei piesaistītais finansējums un doktorantu aizstāvēšanās efektivitāte.

"Mēs pārzinām dažu mūsu institūtu problēmas, un tās konsekventi risinām, taču Latvijas zinātnes cerīgai nākotnei ir svarīgi palielināt jauno zinātnieku skaitu un rosināt jaunos doktorantus pievērsties pētniecībai. Tas gan iespējams tikai tad, ja valsts līmenī tiek nodrošinātas attiecīgas finansiālas iespējas, kas patlaban ir viens no galvenajiem šķēršļiem jauno zinātnieku darbam," uzsver Juhna. 

Viņš arī norāda, ka augstskolai pētniecībai piešķirtais valsts budžets nesasniedz pat 20% no RTU zinātnei izmantojamās summas. Pārējais tiek nopelnīts sīvā konkurencē starptautiskajos  un nacionālajos konkursos vai sadarbojoties ar industriju. RTU patlaban darbojas 42 institūti.

Jau vēstīts, ka eksperti ieteikuši slēgt 22 Latvijas zinātniskos institūtus, tostarp tādus, kas darbojas RTU paspārnē. Izvērtējumu veica Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes sekretariātu.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē