Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Mūsdienu radikālisms neprasa no saviem sekotājiem upuri, atteikšanos no kaut kā

Savādais radikālisms

Bulgāru izcelsmes politikas zinātnieks Ivans Krastevs, uzstājoties 24. novembrī Humanitāro zinātņu institūta Vīnē rīkotajā sarunā par radikālismu mūsdienu politikā, lakoniski minēja divas iezīmes, kas, viņaprāt, mūsdienu radikālismu atšķir no, piemēram, pagājušā gadsimta vidus strāvojumiem. Krasteva domas ir attīstāmas, jo tās var arī izskaidrot grūtības, ar kādām saskaras dažādi analītiķi šodien, mēģinot prognozēt vai vienkārši izprast, ja tā var teikt, moderno radikālismu.

Pirmā īpatnība, pēc Krasteva domām, ir skaidru ideoloģisku nostāju neesamība. Vulgarizējot aprakstu, tas jums nav franču kreisie radikāļi, kas stingri pieturējās pie Mao un daža viņa vietējo interpretētāju tēzēm. Un, manuprāt, šis antiintelektuālisms arī dara mūsdienu radikālismu par tik elastīgu un pievilcīgu. Lieta tā, ka "ideoloģiskais" radikālisms neizbēgami sirgst ar zināmu dogmatismu, kas ir tā vājais punkts. Ja indivīdam, kas nostājies uz meklējumu takas, paziņo, ka radikālisms var būt tikai un vienīgi balstīts (turpinot lietot piemēru) maoismā, tad pastāv liela iespēja, ka indivīds nospļaujas un nevēlas savu degsmi un neapmierinātību ierobežot tik stingros rāmjos. Savukārt mūsdienu radikālisms faktiski pielāgojas un savā eklektismā uzrunā daudz plašāku cilvēku loku. Ja vajag, tas akcentē antiglobālismu, ja vajag – "konservatīvās vērtības", tam nav nekādas problēmas miksēt t. s. spēka kultu ar aicinājumiem uz lielāku vienlīdzību un solidaritāti.

Otrā īpatnība, ko min Krastevs, ir tā, ka mūsdienu radikālisms neprasa no saviem sekotājiem upuri, atteikšanos no kaut kā. Tu vari saglabāt savu sociālekonomisko statusu un būt radikālis. Šo tendenci, šķiet, pagājušajā gadsimtā aizsāka kreisie intelektuāļi, kuriem koķetēšana ar marksismu un trockismu netraucēja saņemt salīdzinoši labu atlīdzību kā pasniedzējiem vai radošo profesiju pārstāvjiem. Nu "ērtais radikālisms" attiecas arī uz labējo flangu. Ja tu pieskaiti sevi radikāļiem (vienalga, kreisajiem vai labējiem), tas vairs nenozīmē, ka gandrīz automātiski tu kļūsti margināls, autsaiders. Ļoti ērti. Un tas, manuprāt, saistīts ar kādu ļoti bīstamu ilūziju – paļaušanos, ka patiesībā jau t. s. Sistēma ir tik stabila, ka izturēs visu. Ja radikālisms būtu saistīts ar apziņu, ka deklarēto mērķi patiešām var izdoties sasniegt, Sistēmu sagraut, tad dārgais radikālis arī aizdomātos par to, vai ir gatavs dzīvot grūti prognozējamā pēcsagrūšanas situācijā. Savukārt, ja ir paļaušanās uz dažādiem "drošības tīkliem" (piemēram, izteikšanās brīvība, kaut minimālas sociālās garantijas), nav sajūtas par cenu, ko var nākties maksāt pašam, līdz ar to – kādēļ gan nebūt dedzīgam radikālim? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē