Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tirgotāji aicina palielināt neapliekamo minimumu līdz 150 eiro

Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA) aicina valdību un deputātus būt izlēmīgiem – pieņemt lēmumu par neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 150 eiro.Šis ir pēdējais brīdis, lai apturētu latviešu darba emigrāciju un saglabātu iespējas attīstīties vietējiem uzņēmumiem. Darba devēji ir ieinteresēti stimulēt savus darbiniekus, maksājot tiem lielākas algas.

Lai cilvēki dzīvē justos stabilāki, nepamestu valsti un jaunieši varētu vīt ģimenes ligzdu, nepieciešami līdzekļi. Tomēr iespējas nodrošināt labklājību un attīstīt uzņēmējdarbību ietekmē valstī noteiktie darbaspēka nodokļi. Pagājušajā gadā likumdevēji pacēla minimālo algu, nepaceļot neapliekamo minimumu. Rezultātā nelielos lauku veikalos, lai uzņēmēji spētu izmaksāt lielākas algas darbiniekiem, tika samazināts darba laiks un auga cenas. Šogad jārīkojas otrādi  - jāpalielina neapliekamais minimums un jāsaglabā nemainīta minimālā alga.Ja tiktu palielināts neapliekamais minimums, tiktu panākti daudzi svarīgi mērķi - paaugstināta mazākas algas saņemošo labklājība, palielinātos Latvijas konkurētspēja un samazināta cilvēku vēlme doties strādāt citu valstu attīstības labā, pieaugtu dzimstība, mazinātos ēnu ekonomika. Atgādināsim, ka strādājošie Eiropas Savienības valstīs saņem daudz lielāku atalgojumu tieši labvēlīgas darbaspēku nodokļu politikas rezultātā. Gan Vācijā, gan Beļģijā, gan mūsu finansiāli atbalstītajā Grieķijā neapliekamais minimums pārsniedz 600 eiro mēnesī.Palielinot neapliekamo ienākumu līdz 150 eiro, katrs strādājošais iegūtu 75 eiro, tas uzsildītu ekonomiku, palielinātos pirktspēja, valsts kasē nāktu lielākas PVN summas, legalizētos tirgus. Pēc aptuveniem aprēķiniem, tas ļautu iekšzemes kopproduktam pieaugt par diviem procentiem, PVN ieņēmumiem par 84 miljoniem, sociālā nodokļa ieņēmumiem – par 48 miljoniem eiro.  Tirgotāji, līdzīgi kā arodbiedrības, vēlas "pieklājīgu" neapliekamā minimuma kāpumu. LTA viedoklis – tam jāpieaug līdz 150 eiro. Pilnībā atbalstām labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) viedokli par minimālās algas saglabāšanu šī gada līmenī. Iepriecina, ka arī valdībā ir mums līdzīgi domājoši, patriotiski valstsvīri. Ministrs Augulis piekrita, ka tik strauji celt šogad minimālo algu bijusi kļūda un atzīmēja to, ka šogad daudzi uzņēmēji samazinājuši darba laiku, lai nebūtu jāmaksā tik liela minimālā alga. LTA 21.pārskata konference aicina valdību uz izlēmīgāku rīcību, palielinot neapliekamo minimumu līdz 150 eiro un nepalielināt minimālo algu (360 eiro).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē