Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Točs: Žurnālistam jābūt kritiskam

Diskusijā par LTV vadības maiņu ir aizskarts smags jautājums - vai Latvijas Televīzija ir valdības rupors? Jautājums ir smags tāpēc, ka tas ir aktuāls ne tikai attiecībā uz Latvijas Televīziju. Tas ir aktuāls daudziem medijiem un Latvijas žurnālistikai kopumā.

Protams, žurnālistam nav jābūt arī opozīcijas ruporam. Un ruporam vispār. Kad 1994. gadā sāku strādāt dienas laikrakstā Labrīt, žurnālistikā vēl bija pieņemts censties uzzināt patiesību. Triju viedokļu princips ziņu rakstā bija likums. Komentāros bija pierasts pat pārspīlēti pietušēt autora simpātijas. Žurnālists zvanīja, lai uzzinātu viedokli. Nevis viņam bija viedoklis, jau pirms viņš kādam zvana. Un zvana viņš tikai tādēļ, lai pārliecinātos, ka citādi domājošais ir idiots.

Protams, žurnālistam var būt savs viedoklis. Žurnālistam var būt sava politiskā nostāja. Žurnālistam var būt pat sava partija. Arī uz žurnālistiem attiecas Satversme, kas garantē tiesības piedalīties politikā.

Taču žurnālistam ir jābūt kritiskam. Ja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons slavē Latvijas nodokļu sistēmu, pieļausim brīdi iespēju, ka viņš to slavē nevis tāpēc, ka tā ir objektīvi laba mūsu valstij, bet tāpēc, ka tā ir izdevīga britiem, kas atrisina savas darbaspēka problēmas uz emigrācijas rēķina no mūsu valsts. Jo žurnālists dabiski ir kritiķis, nevis jūsmotājs.

Vidzemes Augstskolas lektors Jānis Juzefovičs LTV skatītāju zaudēšanu saista ar cilvēku protestu pret televīzijas nodarbošanos ar «politiskās elites dienaskārtības uzturēšanu ziņu saturā». Precīzāk pateikt to, ar ko nodarbojas arī daudzu citu mediju ziņu dienesti, ir grūti.

Labvakar! - no rīta izgājis pie žurnālistiem, sacīja Dombrovskis. Ir vakars, pierakstīja žurnālisti. Lai tā paliek kā anekdote.

Top komentāri

Zaķis
Z
Klau, Tocš ir idiots vai par tādu izliekas? Kā žurnālists vispār uzdrošinās uzrakstīt, ka žurnālists var būt kādā partijā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē