Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

VVD ģenerāldirektores vietniece: Rudenī tiks izsludināts jauns iepirkums par gudrona dīķu sanāciju

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne intervijā Rūtai Kesnerei. 

Sākšu ar aktualitāti - kāda ir pašreizējā situācija ar piesārņojumu Šlokenbekas ūdenskrātuvē?

Situācija stabilizējas, lai gan visas piesārņojuma sekas pilnībā vēl nav novērstas. Pašlaik Šlokenbekas ūdenskrātuvē simtprocentīgi jau atjaunojušies trīs dūņu baseini, viens gan vēl nav. Tā ka veiktie pasākumi ir devuši rezultātus, un uzņēmumi Tukuma piens un Puratos Latvia savus notekūdeņus ved uz citām notekūdeņu attīrīšanas vietām. Savukārt uzņēmums Tukuma ūdens, kas nodarbojas ar notekūdeņu attīrīšanu, atjauno savu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu sistēmu. Jāteic, ka visi sanācijas pasākumi turpināsies vēl divas nedēļas.

Tātad neglābjams zaudējums nav nodarīts?

Agrāk vai vēlāk daba ar visu tiek galā. Taču pašvaldībai noteikti jādomā par to, kādiem mērķiem tā vēlas nākotnē šo ūdenskrātuvi izmantot. Ja tā tiks izmantota zivju makšķerēšanai, tad būs nepieciešami vēl papildu sanācijas pasākumi.

Kas tad ir galvenais ūdenskrātuves piesārņojuma vaininieks?

Par šo lietu ir ierosināts kriminālprocess, jo videi nodarīts būtisks kaitējums. Kamēr notiek izmeklēšana, mēs vēl nevienu nevaram pasludināt par vainīgo. Taču no vides aizsardzības un likuma Par piesārņojumu skatu punkta raugoties, par piesārņojumu atbildīgs ir uzņēmums Tukuma ūdens, kas ir notekūdeņu attīrīšanas iekārtu operators. Uzņēmums ir pilnībā atbildīgs, lai tā iekārtas novadītu pietiekami attīrītus notekūdeņus. Tas, kādus notekūdeņus šis operators pieņem no citiem uzņēmumiem, piemēram, Tukuma piena, ir pilnībā tā atbildība. Neviens nav atcēlis principu - par piesārņojumu maksā piesārņotājs. Ja komersants veic piesārņojošas darbības un tam ir izsniegta īpaša licence, tad viņš ir pilnībā atbildīgs par visu, kas ar viņa iekārtām notiek.

Kāds varētu būt sods par šo pārkāpumu?

Tas būs kriminālsods, kā arī tiks aprēķināti zivju resursiem nodarītie zaudējumi, kas būs jāatmaksā valsts budžetam.

Vai Šlokenbekas ūdenskrātuves gadījums ir izņēmums vai parasta prakse? Cik apzinīgi ir uzņēmumi, kuri veic piesārņojošas darbības?

Tas tomēr ir izņēmuma gadījums. Ja runājam par pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, tad to notekūdeņi ir diezgan piesārņoti. Līdz ar to visiem šiem uzņēmumiem būtu jādomā par to, ka jāveic šo notekūdeņu priekšattīrīšana. Nākotnē izsniegtajās atļaujās veikt piesārņojošas darbības noteikti jāparedz priekšnoteikums, ka uzņēmumam pašam jāveic notekūdeņu priekšattīrīšana. Ja runājam par to, cik uzņēmumi ir apzinīgi, tad jāteic, ka tas ir ļoti dažādi. Protams, visu nepieciešamo attīrīšanas iekārtu iegāde un ekspluatācija ir lieli kapitālieguldījumi. Tomēr, ja tiek veikta piesārņojoša darbība, tad uzņēmumam šādi ieguldījumi ir jāveic. Ja Tukuma piens būtu iegādājies notekūdeņu priekšattīrīšanas iekārtas, tad šobrīd atkristu izdevumi, kas rodas, tos vedot uz Rīgu. Jāteic, ka tie uzņēmumi, kas godprātīgi ievēro visus vides normatīvus, zaudē konkurencē ne tik godprātīgiem komersantiem, jo naudu iegulda lietās, kas pašas par sevi, lai gan nepieciešamas, taču peļņu nenes.

Ar ko uzņēmumi grēko vairāk - ar gaisa vai ūdens piesārņošanu?

To ir grūti pateikt, jo gaisa piesārņojumu ir grūtāk konstatēt atšķirībā no ūdens, kur tas uzreiz ir konstatējams.

Vēl viena aktualitāte - Valsts vides dienests ir lauzis līgumu ar uzņēmumu Skonto būve par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju. Uzņēmums jau šo lēmumu ir pārsūdzējis tiesā. Vai jums tas ir pārsteigums?

Nē, tas bija gaidāms.

Kādi ir jūsu galvenie argumenti, laužot šo līgumu?

Tie ir uzņēmumam paziņoti, un, tā kā priekšā ir tiesvedība, es par šiem argumentiem negribētu plašāk stāstīt visai sabiedrībai. Tomēr varu teikt, ka pamatā ir paša uzņēmuma rīcība un tā nespēja pildīt noslēgto līgumu.

Kāda ir kopējā līguma summa?

Teju 42 miljoni eiro.

Kas tālāk notiks ar gudrona dīķu sanāciju, vai līdz tiesas lēmumam darbi tiks iesaldēti?

Nē, nekādā gadījumā. Jau rudenī, negaidot tiesas lēmumu, tiks sludināts jauns iepirkums par sanāciju darbu veikšanu. Tā kā projektu līdzfinansē no Eiropas struktūrfondiem, tad, lai mēs šo naudu atgūtu, darbi ir jāpabeidz līdz 2019. gadam.

Vai izdosies?

Es par to esmu pārliecināta.

Visu interviju ar Ainu Stašāni lasiet otrdienas, 11.augusta, laikrakstā Diena 3.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē